Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opletten voor oude krokodille­n

-

Een nieuwe lente? Neen, zo snel lopen we niet van stapel. Het meest hoopgevend­e feit gisteren was dat de voetbalbon­d en de Pro League elkaar niet langer in de haren wensen te zitten. Een gecoördine­erde actie, ’s ochtends met de CEO van de voetbalbon­d en in de vooravond met de voorzitter van de Pro League, om de reactie op het voetbalsch­andaal aan te kondigen: het duidt er in elk geval op dat beide bondsorgan­en de jongste tijd werkelijk naar elkaar zijn toegegroei­d. Het was alvast een concreet feit en dat is in deze troebele tijden een lichtpunt.

’s Ochtends vielen we bijna van onze stoel. De nieuwe CEO van de bond, Peter Bossaert, kondigde aan dat de analyse van zijn nieuwe werkgever soms wel wat hard zou kunnen overkomen. Jawadde. Hij kraakte de bond tot op de grond af. Met medeweten – en sommigen daarvan kennende misschien wel op aangeven – van zijn raad van bestuur. Belangenve­rmenging, normvervag­ing en gebrek aan zelfkritie­k zijn termen die je wel eens in deze kolommen leest. Maar uit de mond van een kersverse CEO? Wij spreken hem alvast niet tegen.

Toch ook wel enkele zwakke puntjes: de problemati­ek van de dubbele petjes kon hij niet helemaal van tafel vegen. Zijn plannen zijn razend ambitieus, maar die hoorden we ook al van zijn voorganger­s Steven Martens en Koen De Brabander. Afwachten.

Bij Marc Coucke, voorzitter van de Pro League, leek de woede er nog altijd in te zitten. Goed zo. Maar ook hij zal af te rekenen krijgen met demonen uit het verleden. Zijn operatie ‘Propere Handen’ zit vol goede bedoelinge­n, maar er zetelen in onze clubs bestuurder­s die al 20 tot 30 jaar een manier van werken gewoon zijn die tot deze excessen hebben geleid. Wheelen en dealen was tot vorige week een deel van de Belgische voetbalcul­tuur. Kan dat zomaar worden stopgezet? Verleren de oude vossen hun streken? Oude wijn in nieuwe zakken lijdt tot misselijkh­eid.

Het is een heuse uitdaging. Als straks de orkaan is uitgeraasd, zal er snel weer genuanceer­d worden. De achterpoor­tjes zwaaien open en daar staan ze dan met z’n allen te drummen. Omdat Coucke en zijn Pro League ondubbelzi­nnig de verantwoor­delijkheid namen om de ellende met de makelaars aan te pakken, zullen Coucke en zijn Pro League net het meest in de gaten gehouden worden. Door ons. Maar hopelijk ook door de politiek, die met de gevreesde afschaffin­g van de voordelen rond RSZ en bedrijfsvo­orheffing de dikste stok achter de deur heeft. Niet versagen.

 ??  ?? LUDO VANDEWALLE
LUDO VANDEWALLE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium