Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weg met het busje..

Voetbalbon­d neemt maatregele­n om imago van refs te redden

- LUDO VANDEWALLE

Door de aanhouding van Bart Vertenten en Sebastien Delferière, twee van onze toprefs, is het imago van de scheidsrec­hters geschaad. Acties om de werkomstan­digheden en het imago van de refs op te vijzelen, staan weer op het programma. De voetbalbon­d neemt de leiding van de scheidsrec­hterscommi­ssie weer over en stelde gisteren zeven nieuwe geboden voor.

1

Buitenland­se adviseur

Ondanks alle heisa lijkt het er sterk op dat Johan Verbist baas

van de scheidsrec­hters mag blijven. Hij zal echter worden begeleid door een ex-scheidsrec­hter met internatio­nale faam. Een man die advies moet geven hoe we onze referees verder kunnen verbeteren en profession­aliseren. “We zijn met verschille­nde adviseurs aan het praten”, zegt Peter Bossaert, CEO van de voetbalbon­d. “We zoeken de ‘Roberto Martinez van de arbitrage’, iemand met internatio­nale naam, om ons te adviseren hoe we kunnen verbeteren.” Daarmee wil de bond de wereldvoet­balbond FIFA volgen. Die nam naast Pierluigi Colina, de voorzitter van het scheidsrec­hterscomit­é, ook extoprefs als Roberto Rosetti en Massimo Busacca in de arm om de internatio­nale arbitrage op het juiste pad te zetten.

2

Studio VAR in Tubeke

Gedaan met lachen met het busje waarin de videoref (VAR) zijn beslissing­en moeten nemen. Dat amateurist­ische gedoe wordt zo snel mogelijk verleden tijd. De studio van de VAR wordt gecentrali­seerd in het nationaal voetbalcen­trum in Tubeke. Daarmee volgt België het voorbeeld van Duitsland en Nederland, waar ook alles op één plaats is gecentrali­seerd. Dat was ook op het WK in Rusland het geval.

3

Onder vleugels van voetbalbon­d

De scheidsrec­hters gaan weer volledig onder bevoegdhei­d van de voetbalbon­d vallen zonder de minste inmenging van de Pro League, de verzamelin­g van profclubs. Verder gaat de bond niet. In Engeland is de scheidsrec­hterscommi­ssie een volledig onafhankel­ijk orgaan, met ook nog eens een aparte CEO. Zo ver wil de bond niet gaan. “Ze zullen onafhankel­ijk werken, maar moeten wel rapportere­n aan de voetbalbon­d”, zegt Bossaert. “Op het Engelse systeem is er ook veel kritiek.”

4 Ethische code

Er wordt een ethische code opgesteld voor de refs. Niet

zomaar een blaadje papier waarop ze dan lezen wat mag en niet mag. Neen, er zal ook grondig over worden gepraat.

5 Vergaderin­gen CEO-refs

Om de scheidsrec­hters niet aan hun lot over te laten, zodat ze

zich op den duur geïsoleerd zouden voelen, zal de bondstop geregeld vergaderin­gen houden met de refs.

6 Verboden: contact met clubleider­s

Het wordt voortaan verboden voor clubleider­s om contact te nemen of te hebben met scheidsrec­hters. Ook een telefoontj­e of gesprek met de scheidsrec­htersbaas wordt als een overtredin­g beschouwd.

7 Geen openlijke kritiek meer

Het is voorbij: clubleider­s mogen geen kritiek meer leveren op de refs. “Dat helpt niet”, zegt Bossaert. “We moeten een sfeer creëren van geloof. Wij van onze kant gaan investeren in de kwaliteit.”

 ?? FOTO FOTO PHOTO PHOTO NEWS NEWS ?? EErriikik LLaammbbrr­eecchhttss..
FOTO FOTO PHOTO PHOTO NEWS NEWS EErriikik LLaammbbrr­eecchhttss..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium