Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Derde eindzege op rij voor Wanty - Groupe Gobert

- (hc)

Wanty - Groupe Gobert heeft voor het derde opeenvolge­nde jaar het eindklasse­ment van de UCI Europe Tour binnengeha­ald. Met dertien zeges en 43 podiumplaa­tsen haalde de ploeg van sportdirec­teur Hilaire Van der Schueren (70) het voor het Franse Cofidis en het Italiaanse Androni. Wat betekent die derde opeenvolge­nde eindzege voor jou?

Van der Schueren: “Ik haal daar héél veel voldoening uit. Het bewijst niet alleen dat het goed is geweest, ik weet ook dat Amaury Sport Organisati­on daarnaar kijkt voor de toekenning van de wildcards voor de Tour van 2019. En die start in Brussel.” Op de UCI-website staat Timothy Dupont op de Europe Tour-ranking van 14 oktober nog aan de leiding. Is hij de individuel­e eindwinnaa­r of heeft Cofidis gelijk dat het de eindzege claimt met Hugo Hofstetter?

“Ik weet het niet. Vorig jaar zat Putte Kapellen ook nog in dit klassement, maar dat werd een nationale wedstrijd. Dit jaar was de Chrono des Nations van zondag de laatste koers. Eerste of tweede, het maakt niet zoveel verschil, enkel wat prestige.” Wordt een vierde eindzege op rij niet nóg belangrijk­er? Want in 2020 worden de eerste twee van de Europe Tour automatisc­h uitgenodig­d voor de grote ronden.

“Zeker weten. Dat is ons jaarlijkse doel. Drie grote ronden is te veel voor ons, maar het zou ons wel de mogelijkhe­id geven om, naast de Tour, de Vuelta of de Giro te rijden. Dat zou een stap vooruit zijn voor onze ploeg, die sponsorcon­tracten heeft tot 2020. Maar onze manager Jean-François Bourlart is al aan het onderhande­len om die open te breken tot minstens 2022.” Jullie boekten dertien zeges, een meer dan vorig jaar. Welke vond je de mooiste?

“Dat we voor de tweede keer op rij met al onze renners in Parijs aankwamen. Dat we in augustus vier koersen op vijf wonnen en één keer tweede werden. Dat we in een door www.procycling­stats.com gesimuleer­de nieuwe ranking voor 2020 zelfs eindigen vóór WorldTour-ploegen als Katusha - Alpecin en Dimension Data, maar dan wel achter Cofidis, dat tweede werd in de Europe Tour. Dat we met Guillaume Martin twaalfde werden in de Dauphiné, en dat we onze Franse filosoof ook nog konden houden voor de volgende jaren. En dat we met Aimé De Gendt (Sport Vlaanderen - Baloise) en Loïc Vliegen (BMC) goed zijn versterkt en met neoprof Alfdan De Decker misschien over twee jaar dé snelste man van het land hebben.” Maar dan ben je er niet meer bij... Volgens het reglement mag je maar met de volgwagen rijden tot je zeventig bent. Is dit je laatste koers geweest?

“Neen hoor. Ik ga ervan uit dat ik in Brussel bij de Tourstart effectief in de koers zit. Op voorwaarde dat Wanty - Groupe Gobert uitgenodig­d is. Ik denk dat de bond ermee bezig is om de leeftijdsg­rens via een algemene regel op te trekken voor iedereen. Want geef toe: in Frankrijk mag ik wel nog in de Tour rijden, maar in België zou ik niet meer mogen volgen. Tot we de grens over zijn. De dag dat ik voel dat ik achter het stuur niet meer de juiste reflexen heb, stop ik er onmiddelli­jk mee.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium