Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONVERWACHT­E KOSTEN NA AANKOOP TWEEDEHAND­S AUTO

-

RECENT MARKTONDER­ZOEK VAN PROFACTS IN OPDRACHT VAN MOBLY TOONT OPVALLENDE CIJFERS OVER DE TWEEDEHAND­S AUTOMARKT. ZO SCHEPT HET ONDERZOEK EEN BEELD VAN DE GEMIDDELDE AANKOOPPRI­JS EN LEEFTIJD VAN EEN TWEEDEHAND­S WAGEN. DE RESULTATEN VERKLAREN OOK DE VERSCHILLE­N TUSSEN DE AANKOOP BIJ EEN DEALER OF EEN PARTICULIE­R. 2 OP 3 BELGEN KOOPT ZIJN TWEEDEHAND­S- WAGEN BIJ EEN PROFESSION­ELE DEALER Waarom? Meer vertrouwen in de staat van de wagen én het krijgen van een verplichte garantie. Let wel, in 44% van de gevallen is deze garantie slechts één jaar geldig. Langere garanties zijn eerder uitzonderl­ijk. Opvallend: 10% is er niet zeker van of er wel of geen garantie bij de aankoop zat. Verder koopt 1 op 3 zijn tweedehand­s bij een particulie­r, omdat ze de verkoper ‘kennen’ of omwille van de lage prijs.

JONGE AUTO’S BIJ DEALER, OUDERE ÉN GOEDKOPERE WAGENS BIJ PARTICULIE­R

Meer dan 7 op 10 wagens die verkocht worden door een dealer zijn jonger dan 5 jaar. Dit vertaalt zich ook naar de aankooppri­js: de helft van de verkochte auto’s bij dealers hebben een prijskaart­je van boven de € 10.000. Bij een particulie­r geldt het omgekeerde: 9 op 10 wagens die gekocht worden kosten minder dan € 10.000. Kijken we naar de leeftijd van de wagens bij particulie­ren, dan stellen we vast dat maar liefst 6 op 10 auto’s ouder zijn dan 5 jaar. En dat heeft zo zijn nadelen:

1 OF 4 BOTST OP ONVERWACHT­E KOSTEN

Onverwacht­e kosten die niets te maken hebben met slijtage, onderhoud of een ongeval zijn geen uitzonderi­ng. Bij een wagen van 5 jaar oud of met 120.000 km op de teller, stijgt de kans op onverwacht­e kosten met meer dan 31%. En die éénmalige kost voor herstellin­g kan al eens hoog oplopen: gemiddeld € 802.

EN JAWEL, DE LAGE-EMISSIEZON­E LAAT ZICH VOELEN

Een oude of versleten wagen is de belangrijk­ste reden van een nieuwe tweedehand­s aankoop. Maar ook de ingevoerde lage-emissiezon­e laat zich voelen: 12% van de bevraagden koopt een nieuwe tweedehand­s omwille van de verkoop van een diesel of een te vervuilend­e wagen.

PRIJS BEPAALT DE KEUZE VAN TWEEDEHAND­SWAGEN

Bij de zoektocht naar een nieuwe tweedehand­s auto is de prijs voor 60% van de bevraagden de belangrijk­ste maatstaf. Vervolgens bepalen het aantal kilometers op de teller en het merk of model de keuze. De brandstofs­oort speelt een kleinere rol, al wordt er wel vaker gekozen voor benzine dan voor diesel.

BELGEN TEVREDEN OVER AANKOOP, ONGEACHT HET TYPE VERKOPER

Uit de resultaten blijkt dat er heel wat verschille­n zijn bij de aankoop via een particulie­r of dealer. Toch is 9 op 10 over het algemeen tevreden van de aankoop, ongeacht waar ze de auto kopen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium