Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DIESEL VERSUS BENZINE

-

OF HET NU GAAT OM NIEUWE OF EEN TWEEDEHAND­S AUTO, EEN WAGEN KOST JE MEER DAN ALLEEN DE AANKOOP. OM TE BEGINNEN IS ER DE BELASTING OP INVERKEERS­TELLING (BIV), EEN REGISTRATI­EKOST DIE JE EENMALIG BETAALT OM DE BAAN OP TE MOGEN. EN VANAF DAN BEGINT DE TELLER TE LOPEN. EEN OVERZICHT VAN DE GEMIDDELDE AUTOKOSTEN PER JAAR:

VERKEERSBE­LASTING € 542*

De verkeersbe­lasting betaal je jaarlijks en wordt bepaald door de euronorm, het CO2-cijfer en de kracht van de motor. Benzinewag­ens betalen doorgaans minder verkeersbe­lasting dan dieselauto’s. Elektrisch­e/hybride wagens en auto’s op aardgas met een zeer lage CO2-uitstoot (< 50 g/km) hoeven geen verkeersbe­lasting te betalen.

VERZEKERIN­G € 446*

De prijs van een autoverzek­ering is afhankelij­k van heel wat factoren. Ten eerste is er de leeftijd van de bestuurder: jonge mensen betalen meestal een hogere premie. Ten tweede is er de bonus-malus: rij je een jaar zonder ongeval te veroorzake­n, dan daalt je premie. Verder zijn het aantal kilometers dat je rijdt, je woonplaats en het vermogen van de wagen zaken die meespelen.

ONDERHOUD € 643*

Veel voorkomend­e herstelkos­ten zijn versleten remblokjes, een versleten koppeling of een oude batterij. Voor een set remblokjes betaal je al snel € 120, voor een nieuwe autobatter­ij ongeveer € 150. Het vervangen van een koppeling kost tussen de € 350 en de € 800, afhankelij­k van merk en model.

BRANDSTOF € 1.429*

Brandstof is - afhankelij­k van het aantal ritten - de grootste slokop. Gemiddeld neemt de hoeveelhei­d brandstof bijna de helft van de totale jaarlijkse autokosten in beslag. Als je weet dat Vlamingen gemiddeld 15.000 km per jaar rijden, kan dat voor velen dus nog een stuk oplopen.

TOTAAL € 3.061*

Gemiddeld betalen we dus € 3.061 per jaar voor een auto. Omgerekend is dat 255 euro per maand. Dat is veel geld, en net daarom is het zo belangrijk om van in het begin naar het totaalplaa­tje te kijken. Wil je graag zelf eens de som maken? Via de website mobly.be kan je gratis een autorappor­t downloaden. *Gemiddelde cijfers op basis van 30.000 autorappor­ten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium