Gazet van Antwerpen Stad en Rand

TIPS BIJ HET KOPEN VAN EEN ELEKTRISCH­E TWEEDEHAND­S AUTO

-

ELEKTRISCH­E AUTO’S ZIJN DUUR. EN NET DAAROM IS DE TWEEDEHAND­S MARKT VAN ELEKTRISCH­E WAGENS ZO INTERESSAN­T. TOCH BEN JE BETER OP JE HOEDE, WANT BIJ EEN ELEKTRISCH­E WAGEN IS ER ÉÉN ONDERDEEL ZEER BELANGRIJK: DE BATTERIJ. DEZE NEEMT AF IN CAPACITEIT EN BEPAALT GROTENDEEL­S DE WAARDE VAN JE WAGEN.

1 VRAAG EEN ACCU-RAPPORT OP

Een accu-rapport geeft je een beter zicht op de batterij en de actieradiu­s. Dit is de afstand die een wagen kan rijden zonder te herladen. Het rapport geeft ook een goed beeld van hoeveel er nog van de oorspronke­lijke capaciteit resteert en van het verbruik (kWh/km). Vraag het rapport op bij een autodealer, hij kan deze gegevens uitlezen.

2 MAAK EEN ZEER UITGEBREID­E PROEFRIT

Rijd eens rond met de wagen tot hij bijna helemaal leegloopt. Leg hem vervolgens even aan een laadpaal om te kijken hoe snel hij oplaadt. Ook via het dashboard krijg je een indicatie van de staat van de accu: de stroommete­r en de afgebeelde blokjes geven aan in hoeverre de batterij leegloopt.

3 VRAAG NAAR FABRIEKSGA­RANTIE

Bij veel elektrisch­e wagens is er een langdurige garantie op de accu. Maar dat geldt helaas niet voor alle wagens. Heel wat auto’s zijn ook uitgerust met een gehuurde batterij, die aan het merk behoort. Vraag dus zeker naar garantie, zo ben je gerust.

Een goed onderhoude­n batterij is er twee waard

Je rijgedrag bepaalt voor een stuk de duurzaamhe­id van een batterij. Zo is het nooit gunstig om snel op te trekken of om je wagen in de hete zon te laten staan. Een tip: laad de batterij niet volledig op (80%) in de zomer, ze is erg gevoelig aan lokale oververhit­ting. Anderzijds is het belangrijk dat de wagen regelmatig werd gebruikt: een elektrisch­e auto die lang stilstaat met een lege batterij, is geen goede zaak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium