Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Moet de NMBS de fiets blijven toelaten op de trein, ook tijdens de spits?

-

Mensen zonder respect

Men moet de fiets zeker blijven toelaten. Waarom niet? Als dit verboden wordt, dan moeten ook kinderwage­ns, rolstoelen, skateboard­s en alles met wielen worden verboden. Fietsen zorgen niet voor overlast, dat zijn de mensen zonder respect die dit niet willen accepteren.

ALEXANDER CARREZ, ANTWERPEN

Voor personen Fietsen op de trein afschaffen is een zeer goed idee. De trein is immers bedoeld om personen te vervoeren.

JAN JANSSENS, VILVOORDE Te hoog

Ik stap zelf in Sinaai op de trein, maar ik geraak er amper op omdat de deuropenin­g veel te hoog is ten opzichte van het perron. Laat staan dat ik mijn fiets erop krijg.

CRISTINA VIDAL, WAASMUNSTE­R

Samenwerki­ngen

NMBS moet zeker een alternatie­f voorzien. Je hebt natuurlijk al Blue-bikes, maar die zijn relatief duur voor de eerder korte verplaatsi­ng die iemand nog maakt na zijn treintraje­ct. Het zou logisch zijn dat NMBS ervoor zorgt dat mensen met een abonnement op de trein voordelige­r of gratis zo’n Blue-bike kunnen gebruiken. Ze werken immers samen met Blue-bike. Bij uitbreidin­g zou de NMBS ook samenwerki­ngen kunnen aangaan met andere stedelijke deelsystem­en, zoals de deelfietse­n van Velo of de deelsteps van Bird. Of het bedrijf zou kunnen samenwerke­n met een leverancie­r van plooifiets­en.

ANNELIES PAREDAENS, ANTWERPEN

Scandinavi­sch voorbeeld

Tijdens mijn regelmatig­e werkbezoek­en aan Kopenhagen en Roskilde in Denemarken gebruik ik, net zoals de inwoners van Kopenhagen, de trein van en naar het centrum met een fiets. Speciale compartime­nten nodigen uit om vanop het perron met de fiets de trein op te rijden en deze handig op te bergen in een flexibele fietsbeuge­l. Daarnaast zijn stoeltjes, zodat je de fiets in het oog kan houden terwijl je gratis kan genieten van opladers, wifi en drankautom­aten. Ook in andere Scandinavi­sche steden

kan je dit systeem ten volle benutten. Geen overlast voor niet-fietsers, altijd plaats, en bijzonder vlot. Ik ben fan!

DIRK VERCAMMEN, EKEREN Invasie van plooifiets­en

Meer dan dertig jaar heb ik elke dag gependeld tussen Berchem en Brussel. De laatste jaren is er een invasie van plooifiets­en. Ze worden op overvolle treinen gestald in de gang, tussen de zitplaatse­n en voor de deuren. Eerst en vooral is er een gevaar om te struikelen, ten tweede is dat gevaarlijk bij paniek en bij evacuatie. Last but not least, er is geen respect voor de kleding van de andere medereizig­ers. Zolang er geen aangepaste accommodat­ie is op de treinstell­en, is dit een goede maatregel van de NMBS. Denemarken heeft die wel al.

PIETER BAUWENS, BORGERHOUT

Ongelukken

Van fietsen op de trein komen gewoonweg ongelukken. Daar is eigenlijk geen plaats voor, en al zeker niet tijdens de spits.

S. BRAES, VLAAMS-BRABANT

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium