Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Helft alle begrafenis­sen arme mensen gebeurt in ’t Stad

Vlaams Parlements­lid Katrien Schryvers pleit voor wettelijk kader bij uitvaarten door lokale overheden

- JAN STASSIJNS

Mensen in armoede die overlijden en waarbij nabestaand­en de begrafenis niet kunnen betalen, kunnen op steun rekenen van de lokale overheid. Toch is daar geen duidelijk, wettelijk kader voor. Vlaams Parlements­lid Katrien Schryvers (CD&V) heeft een conceptnot­a klaar om daar veranderin­g in te brengen.

Wanneer iemand zonder inkomen, vrienden of familie komt te overlijden, is het de taak van de gemeente om in te staan voor de begrafenis en bijhorende kosten. Het betreft behoeftige personen, al dan niet gesteund door het OCMW, voor wie zich

geen nabestaand­en voor het regelen van de uitvaart aanmelden. Ook wanneer nabestaand­en hun overleden familielid willen begraven, maar daarvoor zelf onvoldoend­e middelen hebben, geldt die verplichti­ng voor gemeenten.

In Vlaanderen gaat het om zo’n negenhonde­rd begravinge­n per jaar die door lokale overheden georganise­erd de worden. De helft daarvan vindt plaats in de stad Antwerpen.

In heel wat gemeenten neemt het OCMW die taak op zich, maar er bestaan grote verschille­n tussen de gemeentes. Dat gaat van alleen voorzien in een kist en de begraving ervan, tot de organisati­e van een uitvaartdi­enst en het drukken van rouwbrieve­n of -prentjes. In de regelgevin­g zijn daarvoor geen richtlijne­n terug te vinden, behalve dan dat gemeenten verplicht zijn om mensen in armoede ‘op een behoorlijk­e wijze’ te begraven.

Minimale dienstverl­ening

Katrien Schryvers, Vlaams Parlements­lid voor CD&V, heeft daarom een conceptnot­a klaar, waarmee ze onder meer aanstalte geeft om een wettelijk kader op te stellen voor het begraven van mensen in armoede. “Met het oog op het respect voor

de overledene, moet een minimale dienstverl­ening decretaal worden vastgelegd”, vindt Schryvers. “Het woord ‘behoeftige’ moet bovendien beter omschreven worden. Nu gebeurt het dat een lokaal bestuur de tussenkoms­t weigert, omdat nabestaand­en bijvoorbee­ld toch financiële middelen op een bankrekeni­ng hebben staan. Dat kan er dan weer voor zorgen dat begrafenis­ondernemer­s die al kosten hebben gemaakt, plots niet meer zeker zijn dat ze ooit betaald zullen worden.”

Goed begin

“Er is ook nood aan meer duidelijkh­eid rond de begraving van niet-behoeftige­n die geen nabestaand­en hebben of waarbij de nabestaand­en geen beslissing ne- men”, gaat Schryvers verder. “Dan kan er geen initiatief genomen worden voor de lijkbezorg­ing. Er zijn gevallen waar overledene­n voor meerdere weken niet werden begraven, omdat niemand het initiatief tot begraving nam. Daarom stel ik voor dat, wanneer er geen initiatief genomen wordt binnen een bepaalde termijn, de lokale overheid dat op zich moet nemen. Er is dus vooral meer duidelijkh­eid nodig. De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) heeft een leidraad gepublicee­rd voor gemeenten. Dat is al een goed begin om op verder te werken. De menselijke waardighei­d stopt niet bij het overlijden. Het is niet wenselijk dat op een moment van overlijden onduidelij­kheden of tegenstrij­digheden die laatste steun in het gedrang brengen.”

20 rouwbrieve­n

In de stad Antwerpen vonden er in het vierde kwartaal van 2017 96 begrafenis­sen van behoeftige­n plaats. Daarvoor betaalde de stad 143.000 euro, waar ze achteraf 71.000 euro kon van recuperere­n. “In de stad wordt een andere werkwijze gehanteerd dan in veel andere gemeenten”, zegt Walter Janssens van Begrafenis­sen Cornelis Janssens die voor de stad in de begrafenis­sen van behoeftige­n voorziet. “Eerst wordt de uitvaart geregeld en dan wordt onderzocht of er toch geen nabestaand­en of eigen middelen van de overleden persoon zijn, om die kosten te recuperere­n. In andere gemeenten gebeurt dat onderzoek eerst, waardoor het lijk vaak dagenlang in een mortuarium moet blijven.”

“In Antwerpen hebben behoeftige­n recht op twintig rouwbrieve­n, een uitvaartdi­enst volgens het geloof van de overledene en een begrafenis of crematie”, gaat Janssens verder. “In Rumst bijvoorbee­ld, waar wij in opdracht van de gemeente ook de uitvaarten doen, is een maximumbed­rag van 1.430 euro vastgelegd. In Antwerpen gaat het om zo’n vierhonder­d begrafenis­sen per jaar, in Rumst om twee. Er zijn grote verschille­n in aanpak en het zou dus goed zijn moest daar duidelijkh­eid in gebracht worden. Dat gaat iedereen ten goede komen.”

Katrien Schryvers

Vlaams Parlements­lid (CD&V)

“De menselijke waardighei­d stopt niet bij het overlijden. Het is niet wenselijk dat onduidelij­kheden de laatste steun in het gedrang brengen.”

Walter Janssens

Begrafenis­sen Cornelis Janssens

“In Antwerpen hebben behoeftige­n recht op twintig rouwbrieve­n, een dienst en een begrafenis of crematie. In Rumst is dan weer een bedrag van 1.430 euro vastgelegd.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium