Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Haroun schiet Great Old naar derde plek

- GERT GYSEN

“Wij gaan Europa in.” Voor de fans van Antwerp is het al een uitgemaakt­e zaak. Na de overwinnin­g op het veld van Waasland-Beveren wipt de Great Old over Anderlecht naar de derde plek. Staat het daar op zijn waarde? Dat zal het komende tweeluik tegen Genk en Standard duidelijk maken.

Als hij nu ook al wereldgoal­s gaat maken, die Faris Haroun. In uw krant van zaterdag las u nog een artikel over de ‘revival van Refaelov’. Maar wat dan te zeggen van de ‘revival van Haroun’? Het allitereer­t misschien niet, maar het verhaal is des te opmerkelij­ker. In 2014 zat zijn carrière helemaal in het slop. Na een moeilijke periode bij Blackpool in Engeland zat het toptalent van weleer zelfs enkele maanden zonder club. Hij tekende bij Cercle, degradeerd­e met die ploeg naar tweede klasse en velen dachten dat hij nooit meer zou terugkeren op het hoogste niveau. Maar vorig seizoen toonde de kapitein van Antwerp al zijn waarde. Met de meters die hij aflegde, de ballen die hij recupereer­de en de rol die hij speelde in de kleedkamer. En dit seizoen is hij alleen maar sterker geworden. “Hij is onze regulator en hij heeft de intelligen­tie om onze ploeg naar een hoger niveau te tillen”, zegt trainer Laszlo Bölöni. Haroun speelt nu in een iets andere rol, als echte box-to-box-middenveld­er. Of neen, een scorende box-to-boxmiddenv­elder. En terwijl zijn vorige vier treffers telkens intikkertj­es waren, pakte hij nu uit met een knap afstandssc­hot waar Roef geen verhaal tegen had. “Ja, dat was wel het knapste doelpunt uit mijn carrière. En hij krijgt nog wat meer glans als je weet dat hij de drie punten heeft opgeleverd”, zegt Haroun, die met vijf goals na twaalf wedstrijde­n al medetopsch­utter is van de ploeg. “Mijn maximum aantal doelpunten in een seizoen? Zeven of acht stuks bij een ploeg die ik niet zal noemen (Germinal Beerschot, red.). Misschien kan ik dit jaar beter doen. Ik voelde me nooit beter op een veld. Je ziet, zelfs op mijn leeftijd kan je nog stappen vooruit zetten.”

Onmisbaar

Dat Haroun onmisbaar is voor Antwerp, werd duidelijk in de aanloop naar de wedstrijd tegen Waasland-Beveren. De aanvoerder staat op één kaart van schorsing en met de toppers tegen Genk en Standard op het programma wilde Bölöni absoluut niet dat Haroun een gele kaart zou pakken. “Hij zei constant op training: pas op, voor die overtredin­g krijg je zondag geel (lacht).”

Antwerp heeft 25 op 36 en staat op de derde plek. “We doen een goede zaak. Al onze tegenstand­ers hebben punten verloren. En als ik zeg tegenstand­ers, dan bedoel ik niet de top vier, maar ook alle ploegen die nog net onder de top zes staan. Of we verdiend op die derde plek staan? Laat de analisten daar maar op antwoorden. We staan nu voor een belangrijk­e week met duels tegen Genk en Standard. Laten we daarop focussen.”

Het doelpunt van Haroun kwam wat uit de lucht gevallen. Antwerp had overwicht, maar Waasland-Beveren weerde zich goed. Het is geen toeval dat die ploeg al zeven keer gelijkspee­lde dit seizoen. Hun spel valt simpel samen te vatten: goed in de organisati­e, loerend op de counter, maar voorin niet slagkracht­ig genoeg. Met Apostollos Vellios als exponent van die offensieve onmondighe­id. De voormalige Griekse internatio­nal trapte in blessureti­jd een niet te missen kans over een leeg doel. Bij Antwerp waren het Bolingi – een kopbal op Roef en een te zwak schot -, Van Damme – rebound op Roef – en Refaelov – trapte naast de bal – die voor rust het dichtst bij een doelpunt kwamen. Ook na de rust bleef het spelbeeld hetzelfde. Licht overwicht voor Antwerp, maar zonder al te grote kansen. En een Waasland-Beveren dat geduldig wachtte op de omschakeli­ngsmomente­n. Tot dat doelpunt van Faris Haroun plots uit de lucht kwam vallen. Het bleek genoeg voor de drie punten, al kreeg Waasland-Beveren in het slot nog twee goede kansen. Eerst trapte Jur Schryvers naast, nadien schoot Vellios dus onbegrijpe­lijk over.

‘‘Ja, dat was wel het knapste doelpunt uit mijn carrière. En ik voelde me nooit beter op een veld dan tegenwoord­ig.” Faris Haroun Antwerp

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium