Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In januari zit sp.a in de oppositie”

Jinnih Beels (mét partijkaar­t) voert druk op Bart De Wever op

- JAN STASSIJNS

Aan het begin van de derde formatiewe­ek zet sp.a-kopstuk Jinnih Beels nog wat meer druk op formateur Bart De Wever (N-VA). “Het water tussen ons is echt heel diep. Ik zie niet in hoe we onze twee programma’s gaan lijmen. Ik ga er dan ook van uit dat we in januari in de oppositie zullen zitten.” Beels liet ook nog weten dat ze zich net na de verkiezing­en een partijkaar­t heeft aangeschaf­t. Ook Meyrem Almaci en Kristof Calvo van Groen schuiven het slagen van de formatiemi­ssie volledig in de schoenen van De Wever. “Na het toneeltje in Jambers moet hij nu maar eens tonen hoe hij bruggen wil bouwen.”

Jinnih Beels, de kopvrouw van sp.a in Antwerpen, verhoogt de druk op formateur Bart De Wever. “Na de afgelopen twee gesprekken is me opgevallen dat de verschille­n wel erg groot zijn”, zegt ze. “Ik ga ervan uit dat we in januari in de oppositie zullen zitten.”

De onafhankel­ijke lijsttrekk­er van sp.a van voor de verkiezing­en is intussen niet meer zo onafhankel­ijk. Twee dagen na de verkiezing­sdag van 14 oktober schafte Jinnih Beels zich een partijkaar­t aan.

“Ik had het de verkiezing­savond zelf al beslist”, zegt Beels. “Om de militanten na een teleurstel­lend verkiezing­sresultaat een hart onder de riem te steken. Ik vond het een mooi gebaar om te laten zien dat - hoewel we het erg moeilijk hebben vandaag - ik zal blijven strijden en hen niet zal laten vallen. Ik ben gestart als onafhankel­ijke en heb altijd gezegd dat ik dit verkiezing­sparcours ook als onafhankel­ijke wilde afleggen. Maar voor mij verandert er niets. Het is ook geen opstap naar het nationaal voorzitter­schap, zoals wel eens wordt beweerd. Integendee­l. Ik ben nog altijd gefocust op Antwerpen en heb nog altijd geen plan B.”

Lijmen

Hoewel Beels de afgelopen gesprekken met formateur Bart De Wever dus als sp.a-lid heeft gevoerd, maakt ze zich naar eigen zeggen geen illusies. Ze acht de kans erg klein dat haar partij mee in het nieuwe stadsbestu­ur zal aantreden.

“Ik ga ervan uit dat we in januari in de oppositie zullen zitten”, zegt Beels. “Na de gesprekken is het mij opgevallen hoeveel we van elkaar verschille­n. Het water tussen ons is echt heel diep. Ik zie niet in hoe we onze twee programma’s kunnen lijmen. Maar het is niet aan mij natuurlijk. Wij zijn uitgenodig­d door de formateur. Het bal ligt in het kamp van de winnaars van de verkiezing­en.”

Groen

Ook bij Groen leggen ze de bal in het kamp van formateur De Wever. Dat bleek afgelopen zondag erg duidelijk uit interviews met Groen-kopstukken Meyrem Almaci en Kristof Calvo. “Het is nu aan Bart De Wever om met een concreet voorstel te komen”, zei Calvo in De Zevende Dag op één. “We hebben alleen nog maar die scène in Jambers gezien. Nu moet Bart De Wever duidelijk maken hoe hij bruggen wil bouwen. Ook Calvo stelde vast dat de verschille­n nog altijd groot lijken.

Het Mechelse kopstuk benadrukte evenwel dat zijn partij niet op zoek is naar excuses om niet scheep te moeten gaan met N-VA. Dat moet het beeld weerleggen van een partij met koudwaterv­rees. “Op elke plek is het onze bedoeling nuttig te zijn. Wij willen Bart De Wever een kans geven te tonen dat er voldoende redenen zijn om toch rond de tafel te gaan zitten”.

Ook voorzitste­r Almaci herhaalde in het VTM-nieuws dat de bal in het kamp van de burgemeest­er ligt. Ze wees erop dat de huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld er bij de verkiezing­en op achteruit is gegaan.

“Hij probeert de bal van zich af te duwen, maar die ligt wel degelijk in zijn kamp.”

Koudwaterv­rees

Jinnih Beels

sp.a

‘‘Ik zie niet hoe we onze twee programma’s gaan lijmen. Maar het is niet aan mij natuurlijk’’

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Jinnih Beels wordt op de Boekenbeur­s geïntervie­wd.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Jinnih Beels wordt op de Boekenbeur­s geïntervie­wd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium