Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inbreker sterft zelf na roofmoord op bejaarde man

Alleenstaa­nde 78-jarige man om het leven gebracht door inbreker

-

Een inbraak in Deurne is vrijdagmid­dag geëindigd met twee doden: de inbreker, nog onbekend, en bewoner Jacques Geenen (78), een alleenstaa­nde man die moeilijk ter been was. Alles wijst erop dat de inbreker Jacques vermoordde en zelf overleed tijdens een brandstich­ting.

Bewoner Jacques Geenen, 78 jaar oud, was al lange tijd niet goed ter been. Hij had een scootmobie­l en een rollator en verplaatst­e zich altijd gezapig. “Met zijn looprekje kwam hij wel buiten, dan deed hij drie à vier stappen en dan pauzeerde hij even”, vertelt Jean Laurens, buur en steun en toeverlaat van Jacques Geenen. Sinds Laurens in 2007 op de hoek van de Jan de Cordesstra­at ging wonen kenden ze elkaar. Toen vrijdag de brandweer de straat inreed, ging de buurman dan ook snel kijken. “Ik zag rook uit het raam komen boven in Jacques zijn huis”, vertelt Laurens. “Vreemd, want hij kwam al lang niet meer boven, hij sliep altijd beneden in de zetel omdat hij de trap niet meer op geraakte.”

In scène gezet

Het vreemde voorgevoel van de buurman werd al snel bevestigd. In de woning werden twee lichamen aangetroff­en. In eerste instantie leek het erop dat bewoner Jacques Geenen zich van het leven beroofd had, maar in de loop van de avond kreeg het onderzoek een wending. Het tweede dodelijke slachtoffe­r in de woning kon nog niet geïdentifi­ceerd worden, maar was volgens goede bron in het bezit van spullen uit de woning. De speurders gaan er nu vanuit dat de onbekende een inbreker was. Een inbreker die betrapt werd door bewoner Geenen en die de bejaarde man vervolgens vermoord heeft.

Om de moord niet aan het licht te laten komen, bracht de inbreker zijn slachtoffe­r vervolgens naar boven. Daar deed hij het zo uitschijne­n dat de bewoner zich verhangen had. Volgens een bron dicht bij het onderzoek probeerde de inbreker nadien alle sporen te wissen door brand te stichten. Het is daarbij dat hij zelf om het leven kwam. De man zou bij de brandstich­ting een steekvlam in het aangezicht gekregen hebben. “De piste dat de onbekende man de bewoner van het pand om het leven bracht en vervolgens slachtoffe­r werd van zijn eigen brandstich­ting, wordt nader onderzocht”, bevestigt parketwoor­dvoerster Sylvie Van Baden.

Vrijdagnac­ht en ook zondagvoor­middag nog waren forensisch­e onderzoeke­rs van het gerechteli­jk labo urenlang in de weer in de woning. Of de speurders van de moordbriga­de er mogelijk van uitgaan dat er bij de feiten nog een extra persoon betrokken was, kon gisteren niemand bevestigen.

“Jacques liet niemand binnen”

In de buurt had niemand vrijdag iets gemerkt van wat er zich in de woning afgespeeld had. De buren zijn het er echter over eens dat slachtoffe­r Jacques zijn moordenaar niet zelf binnengela­ten kan hebben. “Als hij je niet kende, dan lukte het niet om binnen te geraken.” Enkel buurman Jean mocht binnen, af en toe kwam de oudere zuster van Jacques vanuit Zoersel ook op bezoek. De meeste buren kenden hem dan ook alleen vanop straat. Tot voor enkele maanden wandelde hij geregeld met zijn hondje rond, maar het dier werd een tijd geleden ingeslapen. “Maar ik zei hem toen dat hij moest blijven buitenkome­n”, aldus Jean. “En dat deed hij ook. In de zomer ging hij met zijn scootmobie­l al eens naar het Rivierenho­f.”

“Veel samen gedaan”

Hoewel vaak wat teruggetro­kken, was de bejaarde man in de buurt toch graag gezien. “Hij deed geen vlieg kwaad en was altijd bereid tot een babbeltje”, luidt het. “Als hij je kende en je had iets nodig, dan kon je dat altijd gebruiken.” Jacques had tot enkele jaren geleden een vrouw, maar zou volgens de buren nooit kinderen gehad hebben. Voor zijn pensioen werkte hij bij Bell Telephone en het OCMW.

“Ik ga toch nog dikwijls aan hem terugdenke­n”, zegt buurman en goede vriend Jean. “Ik ga hem nooit meer zien, he. Terwijl we toch veel samen gedaan hebben. We gingen geregeld samen naar de winkel als ik bij hem een klusje deed of iets herstelde.” De dag voor de roofmoord was Jean nog bij Jacques geweest voor de herstellin­g van een lek in een dakje. “Als ik er nu aan denk wat er gebeurd is, schiet mijn gemoed vol. Het is slikken.”

Sylvie Van Baden

Parket Antwerpen

“De piste dat de onbekende man de bewoner van het pand om het leven bracht en vervolgens slachtoffe­r werd van zijn eigen brandstich­ting, wordt nader onderzocht.”

 ?? FOTO BFM ??
FOTO BFM
 ?? FOTO BFM FOTO RR ?? Jacques Geenen. Forensisch­e onderzoeke­rs van het gerechteli­jk labo waren vrijdag en zondag urenlang in de weer op zoek naar sporen in de woning in de Jan de Cordesstra­at.
FOTO BFM FOTO RR Jacques Geenen. Forensisch­e onderzoeke­rs van het gerechteli­jk labo waren vrijdag en zondag urenlang in de weer op zoek naar sporen in de woning in de Jan de Cordesstra­at.
 ?? FOTO RR ?? Voor de deur van Jacques legde iemand een bloemetje neer.
FOTO RR Voor de deur van Jacques legde iemand een bloemetje neer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium