Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie opent jacht op snelheidsd­uivels

Wegpiraten onderschep­t bij acties in Borgerhout

- SAM REYNTJENS

De Antwerpse politie zet extra in op de controle van snelheidsd­uivels in woonwijken. Afgelopen weekend werden in Borgerhout verscheide­ne laagvliege­rs gecontrole­erd. “We geven een signaal. We zijn hier en racers riskeren tegen de lamp te lopen.”

De ergernis speelde al een tijdje op in het Antwerpse district Borgerhout. Op sociale media uitten steeds meer bewoners hun beklag over jongelui die hele dagen lang door de dichtbevol­kte wijk zouden racen. Niet zelden in zware auto’s van Duitse makelij of in sportwagen­s die niet alleen snel maar ook luidruchti­g door de straten rijden. Vaak met Duitse nummerplat­en van een verhuurbed­rijf. De straatrace­rs zorgden er vorige week al voor dat een zestigtal buurtbewon­ers de koppen bij elkaar stak over hoe het probleem zou kunnen aangepakt worden. In de wijk geldt een snelheidsb­eperking van 30 km/u maar die wordt geregeld met de voeten getreden, wat in de smalle straten tot gevaarlijk­e situaties leidt. In het verleden veroorzaak­ten laagvliege­rs ook al diverse ongevallen. in januari 2015 zelfs één met dodelijke afloop, toen een snelheidsd­uivel zich na een aanrijding in de toegang tot een café in Antwerpen-Noord boorde.

“Signaal geven”

De veelheid aan klachten vanuit de buurt ontging ook de lokale politie niet. Afgelopen weekend werden dan ook verscheide­ne wegpiraten aan de kant gezet. En het is de bedoeling dat de komende tijd nog meer snelheidsd­uivels grondig zullen worden gecontrole­erd. “En dat niet alleen in Borgerhout of de directe omgeving ervan”, verduideli­jkt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns. “Het gaat hier om een algemene richtlijn.”

Concreet wordt er extra aandacht besteed aan alle chauffeurs die te snel en te luid rondrijden. “Al onze patrouille­s zijn ervan op de hoogte dat ze zoveel als mogelijk concrete vaststelli­ngen moeten doen als er sprake is van inbreuken”, aldus Bruyns. “Daarnaast wordt bij de controles ook extra gekeken naar de papieren: de inschrijvi­ng, de verzekerin­gspapieren en het betalingsb­ewijs van de verkeersbe­lastingen.” De politie wil op deze manier een duidelijk signaal geven aan wie denkt dat woonwijken een racecircui­t vormen. “We laten zien dat we er zijn en dat straatrace­rs wel degelijk riskeren tegen de lamp te lopen”, zegt Bruyns.

Geseind

Vorige week werden de eerste controles gedaan en ook tijdens het weekend werd er op diverse plaatsen ingegrepen. Zaterdagoc­htend werden al enkele deelnemers van een trouwstoet in Borgerhout gecontrole­erd wegens roekeloos rijgedrag. “Daarbij is een aantal processen-verbaal opgesteld en is er ook een auto in beslag genomen”, zegt Bruyns.

In een van de auto’s die op de Noordersin­gel werden gecontrole­erd, bleek een geseinde man te zitten. Die werd overgebrac­ht naar het cellencomp­lex van de politie op de Noorderlaa­n. Niet veel later reed een politieplo­eg achter een Fiat, toen de bestuurder plots besliste om ‘roekeloos te gaan rijden’.

“Onze mensen wilden overgaan tot controle maar de wagen vluchtte weg”, vertelt Bruyns.

Het kwam tot een korte achtervolg­ing waarbij een tiental politiewag­ens werd ingezet. In de Vandenpeer­eboomstraa­t, een zijstraat van de Plantin en Moretuslei, werd de auto tot stilstand gebracht. De twee inzittende­n werden in de boeien geslagen en meegenomen voor verhoor. Enerzijds omdat ze zich aan een controle hadden willen onttrekken, anderzijds omdat er in de wagen drugs werden aangetroff­en. De

Fiat waarmee ze reden, werd in beslag genomen. Zondagavon­d

Zondagavon­d werd in de Florastraa­t in Borgerhout ook nog een snelle Porsche onderschep­t door de politie, die al heel de dag in de buurt rondreed. Bij controle van de auto, met Duitse nummerplat­en, kon de bestuurder niet aantonen dat het voertuig correct verzekerd was.

“De auto wordt getakeld en zal weer worden vrijgegeve­n, als alles is uitgeklaar­d”, aldus nog Wouter Bruyns.

Wouter Bruyns

Politie Antwerpen

‘‘Het signaal is duidelijk. We zijn aanwezig en racers riskeren tegen de lamp te lopen.’’

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO RR ?? feb 2018 Een auto is tot stilstand gebracht in de Vandenpeer­eboomstraa­t. De inzittende­n die bij een controle waren gevlucht, werden meegenomen voor verhoor.
FOTO RR feb 2018 Een auto is tot stilstand gebracht in de Vandenpeer­eboomstraa­t. De inzittende­n die bij een controle waren gevlucht, werden meegenomen voor verhoor.
 ??  ?? nov 2014
nov 2014
 ??  ?? jan 2015
jan 2015
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium