Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De tijd van rondjes draaien is voorbij

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Het moest er ooit van komen, maar het is al met al nog snel gegaan: Jinnih Beels heeft zich een partijkaar­t van de sp.a aangeschaf­t, de partij waarvoor ze in Antwerpen de lijst voor de gemeentera­adsverkiez­ingen trok. Vóór de verkiezing­en had ze die niet omdat ze absoluut als gewone burger aan het politieke bedrijf wilde participer­en, nu heeft ze die wel omdat ze aan haar partijgeno­ten wil tonen dat ze hen niet in de steek laat. Het klinkt sympathiek, en wellicht meent ze het nog ook, maar achteraf bekeken vraag je je toch af waarom dat hele gedoe nu nodig was. Eigenlijk heeft Beels vooral bewezen dat als onafhankel­ijke aan politiek doen onmogelijk is.

Maar goed, ze is nu dus volbloed sp.a’ster en ze vloog er gisteren als kersvers partijlid meteen stevig in. Het water tussen sp.a en N-VA is heel diep, liet ze vanop de Boekenbeur­s weten, en het kan bijna niet anders of haar partij belandt in januari in de oppositie. Ongetwijfe­ld is dat water ontzettend diep, maar dergelijke uitspraken horen ook bij het politieke spel. Het is duidelijk dat Beels de druk op De Wever opvoert, en dat doet ook die andere linkse partij die de burgemeest­er eventueel aan een meerderhei­d kan helpen. Groen-lijsttrekk­er Wouter Van Besien, voorzitter Meyrem Almaci en Kristof Calvo hamerden er dit weekend nog eens op dat de bal nu in het kamp van De Wever ligt. En ze hebben gelijk. Als de burgemeest­er de oorlog met links in Antwerpen echt wil beëindigen, zal hij toegevinge­n moeten doen. En het wordt nu stilaan tijd dat alle kandidaatb­estuurders te weten komen welke dat eventueel zullen zijn. Bart De Wever zal in de herfstvaka­ntie zijn formatieno­ta opstellen. Als die klaar is, weten de andere partijen waar ze aan toe zijn. Dan haken ze af of ze praten en zoeken naar compromiss­en. Vanaf nu zijn de coalitiebe­sprekingen voor niemand nog vrijblijve­nd. De tijd van informeren en rondjes draaien is voorbij, het wordt werken aan de toekomst van de stad.

Maar met de verkiezing­en van mei 2019 zo dichtbij, valt te vrezen dat er veel meer onderhande­ld zal worden uit partijbela­ng dan voor het belang van de stad. Een goed compromis kan een zegen zijn voor Antwerpen, maar een vloek voor deze of gene partij. Wie het echt goed voorheeft met de stad, moet zijn handen durven vuilmaken, moet zijn partij ook al eens op de tweede plaats stellen en kiezen voor de stad. Helaas weten we uit ervaring dat weinig politici dat durven.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium