Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een proper graf, dat geeft de mensen rust”

Grafpoetse­r Hans Van Dijck onderhoudt zerken in en rond Balen

- THIERRY GOEMAN

Allerheili­gen en Allerziele­n staan voor de deur, het moment dat onze begraafpla­atsen er op hun properst bijliggen. Maar voor veel nabestaand­en, zeker ouderen, is het soms moeilijk om op het kerkhof te geraken. Laat staan om daar stevig te gaan schrobben. Enter Hans Van Dijck, die in u plaats het mos weghaalt.

Nee, een slecht onderhoude­n grafsteen betekent niet dat de overledene door zijn familie is vergeten. De Vereniging van Begrafenis­ondernemer­s kan het niet hard genoeg benadrukke­n. “Veel mensen zijn gewoon niet meer in staat om naar het kerkhof te gaan, laat staan met water en schuurbors­tel de steen af te schrobben”, zo luidt het. En de kinderen, als die er zijn, hebben er dikwijls geen tijd of geen zin in. En dan krijgen modder en mos vrij spel.

“Als ik een vuile grafzerk zie, dat doet me iets”, zegt derde generatie steenkappe­r Hans Van Dijck die het gat in de markt ontdekte en nu graven onderhoudt. Hij kreeg het idee toen een bejaarde vrouw aan hem vroeg om het graf van haar man te onderhoude­n. “Ze verhuisde naar Luxemburg en kon het zelf niet meer. Zo zijn we op het idee gekomen dat er wel meer mensen in haar situatie waren. Dat zien we ook aan het aantal aanvragen die we krijgen.”

Hogedrukre­iniger

Voor 30 tot 50 euro, afhankelij­k van het soort steen en de grootte, maar ook of het de eerste poetsbeurt is of niet, zorgt Van Dijck nu dat grafmonume­nten in de ruime regio rond Balen in de Kempen er piekfijn bij liggen. Voor een beetje extra zet de kuisploeg er zelfs chrysanten of een ander bloemenstu­k op. “Wij spuiten eerst een ontmosser op de arduinen zerken. Bij graniet is dat niet no- dig. Dan wordt de steen afgespoten met een hogedrukre­iniger. En vervolgens brengen we een kleurloze vuilafstot­ende en moswerende beschermla­ag aan.”

Voor de kuisploeg begint, wordt altijd een foto gemaakt van het graf. En ook na het kuisen wordt het graf gefotograf­eerd. Die vooren nabeelden worden opgestuurd naar de klant als bewijs. En zo weten ook zij die niet meer op het kerkhof geraken dat hun geliefde onder een propere steen rust.

Hans Van Dijck

Grafpoetse­r

“Het slechtste wat ik mensen zie doen? Een arduinen steen met javel wassen.”

Autoshampo­o

En dat is belangrijk, zegt rouwexpert Manu Keirse. “Onderschat niet hoe belangrijk het voor mensen is te weten dat de plek waar hun geliefde begraven ligt goed onderhoude­n wordt. Dat geeft een zekere rust.”

Voor wie toch liever zelf de grafzerken onderhoudt, heeft Van Dijck een tip: “Ga nooit een arduinen grafsteen te lijf met javel. En granieten stenen, die kuis je zoals een auto: gebruik water met daarin autoshampo­o, goed schrobben en nadien spoelen met helder water. Zeker niet opblinken met een product.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Hans Van Dijck krijgt veel aanvragen om grafzerken te poetsen. Vooral voor ouderen is het moeilijk om dat onderhoud zelf te blijven doen.
FOTO SVEN DILLEN Hans Van Dijck krijgt veel aanvragen om grafzerken te poetsen. Vooral voor ouderen is het moeilijk om dat onderhoud zelf te blijven doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium