Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Negen damherten gered uit illegaal slachthuis

Nijlense politie krijgt tip over pand in centrum

- (tg,mm)

Net op het moment dat de dieren klaarstond­en om geslacht te worden, viel de lokale politie binnen in een illegale slachterij in Nijlen. Negen damherten werden in beslag genomen. Waar de dieren vandaan kwamen of wie de afnemers van het vlees waren, wordt onderzocht.

De inval zaterdagoc­htend in een pand in het centrum van Nijlen kwam er na een tip aan de politie. De uitbaters waren met geen enkele vergunning in orde. Hoelang er al illegaal werd geslacht, wat er met het vlees gebeurde en wie de afnemers waren, wordt nu onderzocht. Ook over wie de dieren leHet verde, heerst er nog onduidelij­kheid. De uitbaters zijn bijzonder karig met informatie.

Pop-upslachter­ijen voor schapen werden in het verleden al vaker ontdekt en gesloten. Zeker in de periode rond het Offerfeest voor moslims. “Maar een illegale slachterij voor wild, dat lijkt ons toch veeleer uitzonderl­ijk”, zegt Dirk Blanchart van de Belgische Landelijke Inspectied­ienst Dierenwelz­ijn. “Damherten en andere hertachtig­en moet je al bijna afschieten, wil je ze op een degelijke manier slachten. Bovendien blijft er een pak slachtafva­l achter. Als de opruimings­dienst Rendac dat niet komt ophalen - wat te

betwijfele­n valt wanneer het om illegale slachtinge­n gaat - wordt het waarschijn­lijk gedumpt.” Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV) is bij het onderzoek

betrokken, bevestigt Liesbeth Van de Voorde. Zij benadrukt dat het eten van illegaal geslacht wild gezondheid­srisico’s kan inhouden. Het vlees moet goedgekeur­d worden voor consumptie om te vermijden dat wie het eet besmet geraakt door parasieten. Vier jaar geleden belandden in Antwerpen en Limburg elf mensen in het ziekenhuis na het eten van besmet wild.

Zaterdag werden negen damherten in beslag genomen. Die werden opgehaald door Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum in Heusden-Zolder. “Wij zullen ze opvangen en verzorgen tot wanneer het parket een beslissing heeft genomen over hun bestemming. Hier kunnen ze echter niet blijven”, zegt Rudi Oyen van het opvangcent­rum.

Naast damherten werden ook schapen en hoenderen aangetroff­en. Over het lot van deze dieren wordt deze week beslist.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De damherten hebben een onderdak gevoden in een opvangcent­rum in Heusden-Zolder.
FOTO RAYMOND LEMMENS De damherten hebben een onderdak gevoden in een opvangcent­rum in Heusden-Zolder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium