Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Handel in examenvrag­en aan banden gelegd

Minister Crevits (CD&V) wil geen kopies meer toelaten

-

Vlaams Onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) wil het studenten onmogelijk maken om nog een kopie te vragen van hun afgelegde examen. Deze maatregel moet voorkomen dat studenten massaal vragen delen of ze zelfs verkopen.

12,5 euro voor de examenvrag­en van het vak Verzekerin­g in de master Handelswet­enschappen aan de KU Leuven. Wie even gaat shoppen op het internetpl­atform Stuvia stoot direct op honderden examens van alle Vlaamse universite­iten en hogeschole­n die studenten er delen of proberen te verkopen.

Deze praktijk is het hoger onderwijs al langer een doorn in het oog. De KU Leuven en de UGent voerden enkele jaren geleden een verbod in op de verkoop van notities, samenvatti­ngen en examenvrag­en omdat het een inbreuk is op de auteursrec­hten.

Toch is het fenomeen niet onder controle. “Wij hebben in het verleden al een klacht ingediend bij één van die bedrijfjes”, zegt Ilse De Bourdeaudh­uij, directeur Onderwijsa­angelegenh­eden van de UGent. “Ze hebben onze universite­it toen van hun platform gehaald, maar onlangs merkte een collega dat er opnieuw examenvrag­en van zijn vak online ston- We zijn nu aan het bekijken welke verdere juridische stappen we kunnen nemen.”

Onder meer om dit fenomeen in te dijken, heeft minister Crevits een voorstel klaar dat studenten verbiedt om een kopie te vragen van hun afgelegde examen. Alleen wanneer ze in beroep gaan tegen hun resultaten kunnen ze nog een - gedeelteli­jke - kopie van hun examens krijgen.

“Studenten kunnen altijd hun examens inkijken in aanwezigde­n. heid van docenten en er feedback over krijgen”, zegt Hilde Crevits.

“Op die manier hebben ze voldoende mogelijkhe­den om hun foutieve antwoorden te bespreken en er uit te leren.”

Klinkt logisch, maar volgens de Vlaamse studentenv­ereniging VVS en sommige experts gaat het voorstel veel te ver.

“Het heeft ook te maken met de frustratie onder docenten dat ze hun examenvrag­en hierdoor niet kunnen hergebruik­en”, zegt Karen Weis, lector-onderzoeke­r Rechtsprak­tijk aan de hogeschool UCLL. “Bovendien hebben sommige studenten echt wel baat bij een kopie. Ze willen thuis verder bekijken hoe ze beter hadden kunnen antwoorden of erover praten met een bijlesgeve­r of hun ouders. Om dat grondrecht in te perken, is echt wel een betere reden nodig.” (jvde)

 ?? FOTO ISOPIX ?? Onderwijsm­inister Hilde Crevits wil het fenomeen van het doorgeven of verkopen van examenvrag­en een halt toeroepen.
FOTO ISOPIX Onderwijsm­inister Hilde Crevits wil het fenomeen van het doorgeven of verkopen van examenvrag­en een halt toeroepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium