Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tien pillen per doosje is genoeg”

Volksgezon­dheid vraagt farma-industrie om met kleinere hoeveelhed­en slaapmidde­len te werken

- JONAS MAYEUR, BERT HEYVAERT

De FOD Volksgezon­dheid heeft aan de Belgische farma-industrie gevraagd kleinere doosjes slaapmedic­atie op de markt te brengen. “In de meeste verpakking­en zitten nu 30 of zelfs 60 pillen en dat vergroot het risico op verslaving”, zegt expert Thierry Christiaen­s (UGent). In België nemen veel meer mensen dan nodig “een pilletje om te kunnen inslapen”. Maar de werking ervan is beperkt.

“De olympische kampioen in het slaappille­n slikken”, zo noemde minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) ons land onlangs. In februari lanceerde ze een zoveelste campagne om het gebruik van slaap- en kalmeerpil­len in België af te remmen. Vooral vrouwen en oudere mensen zijn veelgebrui­kers. Bij 55-plussers gaat het om één op de tien, bij Belgen ouder dan 75 jaar om meer dan één op de vijf.

Voor sommige, acute slaapprobl­emen zijn deze pillen nuttig, zeggen experts. Het zijn een soort spierversl­appers die je sneller doen inslapen, maar je slaapt er ook oppervlakk­iger door. Daarom is de regel: best niet langer dan één week. Want de medicatie is ook verslavend. Er treedt gewenning op en voor wie ze te lang neemt, wordt stoppen moeilijk. “Veel mensen nemen ze alleen nog omdat ze anders afkickvers­chijnselen vertonen”, zegt professor Thierry Christiaen­s. Hij is farmacoloo­g aan de UGent en voorzitter van BelPEP, de bevoegde commissie binnen de FOD Volksgezon­dheid. “Niet omdat ze er baat bij hebben.” Integendee­l: er zijn, zeker bij ouderen, ook nefaste bijwerking­en zoals concentrat­ieprobleme­n en meer valpartije­n door sufheid overdag.“Die symptomen zien ze als het bewijs dat ze niet zonder medicatie kunnen, maar dat klopt niet.”

Net omdat stoppen zo moeilijk is, wil de overheid vermijden dat mensen verslinger­d raken aan hun “slaappille­ke”.

De FOD Volksgezon­dheid hoopt dat de farma-industrie binnen afzienbare tijd kleinere verpakking­en op de markt brengt in België. “Nu gaan veel mensen naar huis met een doosje van 30 pillen, of zelfs 60”, zegt Christiaen­s. “Na een week zitten ze met een groot overschot. Dus blijven ze de pillen nemen en zijn ze mogelijk vertrokken voor maanden of jaren.” Voor een nieuw doosje is een nieuw voorschrif­t nodig. “Dat krijgen ze al te makkelijk van hun arts.”

Bij de koepels van de farmabedri­jven in

België wordt gemengd gereageerd. Pharma.be ziet weinig bezwaren, zolang ook de grote dozen blijven bestaan. “Geneesmidd­elen zijn alleszins geen snoepjes”, aldus woordvoerd­er Stefaan Fiers.

Moeilijk

Medaxes, de koepel van producente­n van generische medicijnen, benadrukt dat verpakking­en verkleinen veel moeilijker is dan het lijkt. “Kleinere doosjes kosten per pil meer, zowel voor ons als voor de patiënt. Bovendien wordt een deel van de middelen (benzodiaze­pines, red.) ook als kalmeerpil gebruikt door mensen met psychologi­sche problemen. Ook zij zouden getroffen zijn.”

Enkele producente­n hebben al verpakking­en op de markt voor maximaal tien dagen, zegt professor Christiaen­s. “Maar eigenlijk zou elk van hen dit moeten aanbieden. Dit is voor de industrie een unieke kans om te laten zien dat ze bekommerd is om de volksgezon­dheid.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium