Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slimme camera’s betalen zich dubbel en dik terug

Douane int 1,7 miljoen euro aan onbetaalde boetes

-

De douane krijgt nog tegen eind dit jaar 25 nieuwe slimme camera’s. Want die nummerplaa­tcamera’s blijken uiterst efficiënt om bestuurder­s te klissen die hun boetes niet betalen. Alleen al in 2017 werd voor 1,7 miljoen euro aan achterstal­lige boetes geïnd tijdens ‘vliegende controles’.

Vergeet de tijd dat douaniers nog vooral vrachtwage­ns en hun lading checkten. “Vandaag controlere­n ze ook op het gebruik van goedkopere rode diesel, of het keuringsbe­wijs in orde is en of de verkeersbe­lasting voor het Brussels Gewest is betaald”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën.

En niet te vergeten: ze maken jacht op bestuurder­s die het vertikken hun boetes te betalen. Daarvoor hebben ze een geducht wapen: de ANPR-camera, die de nummerplat­en van voorbijrij­dende wagens scant en signaleert wie nog een achterstal­lige boete heeft staan. De camera is immers rechtstree­ks aangeslote­n op een bestand met alle wanbetaler­s in ons land.

Deze aanpak loont. “Vorig jaar werd op die manier bij 3.102 bestuurder­s voor 1,7 miljoen euro aan achterstal­lige boetes gerecupere­erd”, zegt Adyns.

De mobiele brigades haalden bij die controles ook 1.208 voertuigen uit het verkeer die met rode diesel reden en zo accijnzen ontdoken. Dat zijn er bijna dubbel zo veel als in 2016.

Nog eens 286 bestuurder­s had- hun verkeersbe­lasting niet betaald, en in 427 voertuigen werden drugs gevonden. Ook dat zijn er veel meer dan in 2016.

“We beschikken vandaag over 20 ANPR-camera’s. De oude worden momenteel vervangen door nieuwe en tegen eind dit jaar zullen we beschikken over 25 nieuwe toestellen”, zegt Adyns nog. Daarden mee hoopt de douane nog meer wanbetaler­s uit het verkeer te kunnen plukken.

Intussen heeft ook de politie dezelfde bevoegdhei­d als de douane. Politieage­nten mogen dus ook bestuurder­s die ze met hun mobiele camera betrappen op achterstal­lige boetes, aan de kant zetten en de boete onmiddelli­jk innen.

Leasingwag­ens

“Kan de wanbetaler zijn schuld niet meteen betalen, dan wordt het voertuig in beslag genomen en eventueel zelfs verkocht”, klinkt het bij de douane. “De kosten voor het takelen en stallen zijn uiteraard voor rekening van de wanbetaler.” Allleen leasingwag­ens worden voorlopig niet (meer) aan de ketting gelegd. Enkele leasingmaa­tschappije­n stapten immers naar het Grondwette­lijk Hof en dat vernietigd­e deze zomer de mogelijkhe­id voor de douane om een voertuig in beslag te nemen waarvan de kentekenho­uder niet de eigenaar is.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Douane-inpecteurs controlere­n in het Mechelse voertuigen op correct brandstofg­ebruik.
FOTO JORIS HERREGODS Douane-inpecteurs controlere­n in het Mechelse voertuigen op correct brandstofg­ebruik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium