Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zonder water groeit er straks een bos in de vijver”

Natuurpunt verkent nieuwe jungle in de droogstaan­de vijver van Antwerps Stadspark

- MAAIKE FLOOR www.waarneming­en.be, zoeken op ‘Stadspark’

Een delegatie van Natuurpunt heeft zaterdag de vegetatie in de droogstaan­de vijver van het Antwerpse Stadspark geïnventar­iseerd. En die bleek wilder en exotischer dan gedacht. “Je vindt hier zelfs bleek cypergras, een exotische papyruspla­nt.”

Gewapend met een verrekijke­r, loep en een telblad trokken zes leden van het Floristisc­h Onderzoek voor Natuurbeho­ud – onderdeel van Natuurpunt – zaterdag met hoge laarzen door de wildernis van de droogstaan­de vijver. “Dat doen we niet voor het eerst”, vertelt voorzitter Erik Molenaar. “Toen in 1992 de vijver ook al eens droog stond, zijn we ermee begonnen. Afgelopen zomer hebben we hier ook nog plantensoo­rten geregistre­erd. Toen waren dat veel pioniers, die op de droge bodem ontsproten. Nu de vijver al langer droogstaat, zien we hier jonge platanen en wilgen opkomen. Op termijn groeit hier gewoon een wilgenbos.”

Op een papier vinkt Nico Wysmantel aan welke planten ze allemaal gespot hebben. Na een uurtje zijn het er al tachtig. Alle deelnemers speuren de bodem van de vijver af, helemaal voorover gebogen alsof ze op zoek zijn naar een verloren trouwring. Geregeld worden er verrukte kreten geslaakt bij het zien van waterpunge of bleekgele droogbloem, goudzuring of witte esdoorn. Erik Molenaar duidt op zijn gps de exacte locatie aan. Alles wordt binnenkort netjes geregistre­erd op waarneming­en.be, zodat iedereen de resultaten kan zien. De bewoners van de vijverbode­m blijken net zo divers te zijn als de bewoners van de huizen in de stad zelf. De hoge fijnstraal is bijvoorbee­ld uit Texas geëmigreer­d, via aardappele­n of geïmportee­rde goederen. Bleek cypergras is zelfs een exotische plant en de vrijwillig­ers hebben ook al Mexicaanse plantjes ontdekt. Door de klimaatopw­arming gedijen de Chinese vlinderstr­uik en de Spaanse plataan nu ook prima in Antwerpen. “En dat in de vijver van het Stadspark nog wel”, zegt Erik Molenaar. “Twee droogtepla­nten in de vijver, dat verwacht je niet.”

Zadenbank

Op zich is het niet slecht dat een vijver af en toe eens droog komt te staan, weet Erik Molenaar. “In de bodem zit een zadenbank van plantensoo­rten. Als de vijver droogvalt, kunnen bepaalde planten opnieuw ontkiemen en zaden aanmaken. Als de vijver droog blijft staan, is dat niet gunstig voor de vegetatie. Het zou goed zijn als er op zijn minst in een deel van de vijver weer water komt, zodat de waterplant­en opnieuw kunnen ontkiemen.”

Duinpan

Door het ietwat brakke grondwater en de drooggeval­len zandbodem, vind je in het Stadspark ook planten die je net zo goed in een duinpan aan zee kunt aantreffen: watermunt, heelblaadj­es, waterpunge. Het zijn trouwens alle muntsoorte­n die voor een heerlijk aroma zorgen in de nieuwe vijverjung­le. Een pittige, terpentijn­achtige geur komt dan weer van de welriekend­e ganzenvoet, die rond 1600 via de kleding van de matrozen naar Antwerpen is gekomen.

Er staan ook eetbare planten in de vijver. Eén van de tellers trekt zowaar een dikke oranje wortel uit de grond, er wordt een tomatenpla­ntje gespot en een stuk of tien goudbesstr­uiken. Dat zijn van die oranje besjes met blaadjes eraan die vaak ter decoratie op een dessert worden gelegd. Erik Molenaar: “Als mensen die eten en de pitten in hun stoelgang belanden, kan het zijn dat die via het riool in de bodem terechtkom­en. Als duiven ze eten en de besjes uitscheide­n, belanden de pitten ook hier. En pitten ontkiemen gemakkelij­ker als ze al eens door een darmkanaal gepasseerd zijn.”

“Het blijft toch vreemd dat je hier eigenlijk in de vijver wandelt”, vindt Isis Veldeman. Erik Molenaar knikt: “Ondertusse­n zie je hier zelfs paadjes van de hondenbezi­tters die hier dagelijks een toertje maken.” De groendiens­t heeft een eerste deel van de vijver overigens al gemaaid. Wie de vijverjung­le nog wil verkennen, zal dus snel moeten zijn.

Erik Molenaar

Floristisc­h Onderzoek voor Natuurbeho­ud

“Er staan nu zelfs droogtepla­nten in de vijver. Dat verwacht je niet.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De vegetatie in de droogstaan­de vijver wordt nauwgezet bestudeerd.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS De vegetatie in de droogstaan­de vijver wordt nauwgezet bestudeerd.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Isis Veldeman determinee­rt een bloem.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Isis Veldeman determinee­rt een bloem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium