Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wonen aan dat pleintje was totaal onmogelijk geworden”

Advocate klagende buurtbewon­ers van speelplein­tje Meetjeslan­dstraat bijt van zich af

- JAN STASSIJNS

Advocate Griet Cnudde is het beu dat haar cliënten met klachten over het speeltuint­je in Hoboken in het verdomhoek­je worden geduwd. Het gaat niet over toezicht of overlast, zegt ze, wel over decibels. “De geluidsstu­die toont aan dat het wonen aan dat pleintje totaal onmogelijk is gemaakt”, zegt Cnudde. “De geluidshin­der was totaal onaanvaard­baar.”

Het speelplein­tje werd vorige week volledig afgesloten. Dat gebeurde op bevel van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), na aanhoudend­e klachten van enkele buurtbewon­ers en een geluidsstu­die die aantoonde dat het geluidsniv­eau de leefbaarhe­id in de wijk verstoorde.

Op dat moment was de speeltuin amper vijf maanden in gebruik. De beslissing om het speelplein­tje te sluiten, lokte veel protest uit, ook vanuit de buurt zelf (zie kaderstuk). En daarbij werden de klagende buurtbewon­ers niet gespaard.

Guantanamo Bay

Volgens Griet Cnudde, de advocate van de buren die klachten hadden over de speeltuin, wordt de ernst van de lawaaiover­last niet erkend. “Mijn cliënten worden in een verdomhoek­je geplaatst, terwijl een geluidsstu­die, uitgevoerd door deskundige­n, duidelijk aantoont dat wonen aan dat pleintje totaal onmogelijk is gemaakt. Het gaat hier niet om onverdraag­zaamheid, maar over totaal onaanvaard­bare geluidshin­der. Het is als een boormachin­e die op 10 cm van je oren wordt gehouden en dat uren aan een stuk. Dat zijn technieken die in Guantanamo Bay toegepast worden, he.”

Een straffe uitspraak, maar volgens Cnudde is sterke taal nodig om de ernst van de zaak duidelijk te maken. “Als mensen klagen over fijn stof of de gevaren van passief roken, worden er nooit vragen over gesteld. Dat soort maturiteit is niet aanwezig als het gaat over geluidsove­rlast. Dan ligt het altijd aan de mensen zelf. Geluid

Griet Cnudde

Advocate klagende buren

“Het is als een boormachin­e die op 10 cm van je oren wordt gehouden en dat uren aan een stuk.”

is in Europa de vijfde oorzaak van sterfte, dat zegt genoeg.”

Cnudde benadrukt dat zij en haar cliënten niet tegen spelende kinderen zijn, maar zegt dat er conceptuel­e fouten zijn gebeurd bij het ontwerp van het speelplein. “Als je op tien meter van de gevels een speelplein bouwt, dan moet je naïef zijn om te denken dat het geen impact zou hebben. De metingen zijn gebeurd na de zomer, op het moment dat er bijna geen kinderen waren. Mijn clienten gaven aan dat ze niet meer konden functioner­en, niet meer konden slapen of werken. Het verslag van de meting telt 95 pagina’s, er is dus niet licht over gegaan.”

Omar Fathi (Groen), districtss­chepen in Hoboken, overweegt samen met jeugdorgan­isaties en buurtbewon­ers in beroep te gaan tegen de beslissing van de burgemeest­er. “Het is te betreuren dat deze beslissing boven ons hoofd genomen is, wanneer er een bemiddelin­g aan de gang was met alle betrokkene­n”, zegt Fathi.

“Ik heb de geluidsstu­die zelfs nog niet kunnen inkijken. Ik wacht nog steeds op een antwoord van de stad hierover. Het is een kleine groep buurtbewon­ers die zich nu als woordvoerd­er van de wijk hebben opgesteld, maar hun mening wordt helemaal niet gedragen door heel de buurt. De reacties en acties van de afgelopen weken maken dat duidelijk.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Sommige huizen, zoals het huis rechts op de foto, liggen op minder dan tien meter van de speeltuin. “Je moet naïef zijn om te denken dat dat geen impact zou hebben”, zegt advocate Griet Cnudde.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Sommige huizen, zoals het huis rechts op de foto, liggen op minder dan tien meter van de speeltuin. “Je moet naïef zijn om te denken dat dat geen impact zou hebben”, zegt advocate Griet Cnudde.
 ?? FOTO GVDV ??
FOTO GVDV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium