Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De punten zijn belangrijk, de pinten ook”

Supporters van City Pirates en Berchem verbroeder­en met gratis vat voor historisch­e wedstrijd

- JAN STASSIJNS

Voetbalsup­porters warmen zich, in tegenstell­ing tot de spelers van hun club, liever naast het veld op. Dat gebeurde ook zaterdag in café Den Anne, voor de match tussen City Pirates en Berchem Sport. De supporters van de thuisploeg hadden de bezoekers uitgenodig­d in hun stamkroeg. En die van Berchem gingen daar graag op in.

Zaterdag, de negende speeldag van de 2de Amateurs B. Er staat een Antwerpse derby op de affiche: de City Pirates uit Merksem tegen Berchem Sport, de eerste competitie­match tussen de twee ploegen sinds 1962.

Voetbal is een feest, en omdat het nu eenmaal om een historisch­e avond gaat, begint het feest al voor de match. De fans van Berchem zijn uitgenodig­d in de stamkroeg van de Pirates: café Den Anne tegenover het Jef Mermanssta­dion. Cafébazin van Den Anne, Lesley Dedonder, heeft voor de versiering gezorgd. De ballonnen, in de kleuren van de beide clubs, hangen broederlij­k samen. Het bestuur van de Pirates geeft een gratis vat, het bestuur van Berchem zal dat later op de avond ook doen, in het stadion.

De wedstrijd zelf zal op 3-2 eindigen, maar dat is nog lang niet aan de orde als het vat wordt geopend. “Mannen, het gratis vat is aangeslote­n”, wordt er geroepen. “Kijk, de Joran trakteert omdat het gratis bier is, schrijf dat maar eens”, roept Niels Jacoby, wanneer Joran Maeneclaey zich naar de bar begeeft. De rest van het groepje vrienden, allemaal trouwe City Pirates-supporters, moet er hard om lachen.

“De sfeer zit goed en zal alleen maar beter worden met dat gratis vat”, zegt Arne Bogers. “En verbroewor­dt

Clublied David Huijghebae­rt

Berchem Sport

“Ze mogen hetzelfde van ons verwachten als ze naar ’t Rooi komen.”

Arne Bogers

City Pirates deren met Berchem? Dat is plezant, he. Maar verwacht nu niet dat ik een sjaal van ‘den Berchem’ ga dragen”, lacht hij.

Voetbal een feest dus, al valt het wel op: het is vooral naast elkaar dat de groepjes supporters verbroeder­en. Aan de ene kant die van de City Pirates, aan de andere die van Berchem.

Naarmate de pintjes vloeien, beweegt er ook wat meer op het terras van Den Anne. Beide supporters­groepen zetten na elkaar het clublied in. En dat zorgt niet voor opgebroken klinkers die door de lucht vliegen. Zelfs de (gratis) pintjes blijven rustig in de hand van de tegenparti­j.

“Het is leuk dat dit kan”, vult Niels De Clerck aan. “Al staat er vanavond toch wel wat op het spel. Wie de beste ploeg van ’t Stad? De punten zijn belangrijk, maar wat de uitslag ook is, we maken er wel een feestje van.”

Dat is ook wat de Berchemaan­hang ervan vindt. “Sympathiek dat ze ons uitnodigen in hun café”, zegt David Huijghebae­rt. “Ze mogen hetzelfde van ons verwachten als ze naar ’t Rooi komen.”

“We zijn hier natuurlijk voor het voetbal en we hopen op die drie punten”, zegt zijn collega Alexander Ielegems. “Maar als het niet zo is, dan drinken we nog een pintje, he.”

“Verwacht nu wel niet dat ik een sjaal van ‘den Berchem’ ga dragen.”

Antwerp

Op het terras van Den Anne treffen we ook enkele ‘verdwaalde’ Antwerpsup­porters. “Ik woon al 49 jaar in Merksem, dus kom ik regelmatig eens kijken”, zegt Dirk De Gevy. “Het is fantastisc­h dat dit kan. Dit zou veel meer moeten gebeuren.”

Dus ook bij Antwerp - Beerschot, vragen we. “Nee, dat zie ik niet gebeuren. Dat gaat niet.”

Bij City Pirates en Berchem gaat het dus duidelijk wel. En uiteindeli­jk, een klein uurtje voor de match, weerklinkt een toeter. “Het vat is af.”

Op naar het stadion dan maar.

 ??  ?? Grote verbroeder­ing voor de foto.
Grote verbroeder­ing voor de foto.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium