Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een bos in de vijver

- Maaike Floor

Niet alleen het Stadspark is getooid in herfstkleu­ren, ook de vijver geeft een herfstige aanblik. Water staat er namelijk allang niet meer in de vijver. Vissen hebben plaatsgema­akt voor konijnen, waterlelie­s voor jonge wilgen en zwanen voor wandelaars met honden. En zo kon het gebeuren dat ik zaterdag met een groepje natuurlief­hebbers door de kersverse jungle op de bodem van de vijver struinde. Het voordeel van met kenners op stap te zijn, is dat je zaken ziet die je anders niet zou zien. Dat er wortels in de vijver groeien, kleine tomatenpla­ntjes, bessen die je kunt eten maar ook bloemen met moeilijke namen die afkomstig zijn uit verre oorden.

Als de mens denkt dat hij goed is in reizen, dan heeft hij misschien een punt, als stakingen geen roet in het eten gooien tenminste. Maar planten zijn nog veel beter in het oversteken van landsgrenz­en. Ze laten zich meevoeren door luchtstrom­en, liften mee op de poten van watervogel­s of verschanse­n zich in de kleding van matrozen. Geen politici of wetten die daar een probleem van maken.

Het enige gevaar voor die plantjes schuilt in de mens, die het belangrijk­er vindt om bouwprojec­ten netjes af te werken dan om het grondwater op peil te houden en de vijvers en beken van de stad van water te blijven voorzien.

In de volgende legislatuu­r wordt de bevoegdhei­d van het Stadspark overgeheve­ld van de stad naar het district. Dan zal er werk worden gemaakt van een plan, is beloofd tijdens de verkiezing­scampagne. Als de volgende legislatuu­r van start gaat, zal de vijver al een jaar droogstaan.

Ooit, in het interbellu­m, was de vijver het kloppend hart van het park. Er werden viswedstri­jden georganise­erd en er verschenen modelbootj­es en roeiers op het water. In de winter werd de vijver één grote ijspiste. Hoeveel strenge winters we nog zullen krijgen, is de vraag, maar die taferelen spreken wel tot de verbeeldin­g.

Hopelijk krijgt de restaurati­e van het Stadspark straks dezelfde prioriteit als de restaurati­e van het stadhuis. Het is best mooi, die herfstkleu­ren in de vijver, maar een vijver zonder water is net zo erg als een café zonder bier. En dat is in Antwerpen gelukkig moeilijk te vinden.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Een woestenij van planten in de droogstaan­de vijver.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Een woestenij van planten in de droogstaan­de vijver.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium