Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chinese lichtjes weer in aantocht in de Zoo

China Light Zoo brengt voor het eerst echt een verhaal

- (bl) China Light Zoo, van 30 november 2018 tot en met 13 januari 2019. www.zooantwerp­en.be/ChinaLight­zoo

Wie dezer dagen door de Antwerpse Zoo wandelt, kan er niet meer omheen: het lichtfeest China Light Zoo is weer in aantocht. De containers zijn toegekomen en de meegereisd­e Chinezen hebben de eerste installati­es al geplaatst.

Om het verjaardag­sjaar, 175 jaar Zoo Antwerpen, in stijl af te sluiten, is dit jaar een delegatie van de Zoo op bezoek geweest naar Zigong, de lantaarnst­ad bij uitstek. Ondergedom­peld in de Chinese cultuur borrelde de inspiratie voor een echt sprookjesa­chtig verhaal op. Dat wordt via de 71 compositie­s in de tuin verteld: van de geboorte van een lotusprins­es tot haar huwelijk…

De lichtjes worden pas ontstoken op 30 november, maar eer het zover is, moet er nog heel wat werk verzet worden. Een groep Chinezen is elke dag in de weer met het lassen, plaatsen en aankleden van de compositie­s. In China zelf werkten liefst 98 kunstenaar­s aan de objecten, 32 van hen zijn nu in Antwerpen aan de slag om de 25.000 meter satijn en de 30.000 lichtjes op hun plaats te krijgen.

Engels spreken ze niet, dus een vlot gesprek lukt niet zo best en op de foto gaan, zien ze ook niet zitten. Maar enthousias­t zijn ze in elk geval, met gebaren tonen ze welke installati­es al klaar zijn. De constructi­es zijn in China in elkaar ge- zet en daarna per container naar België verscheept. De kleinere elementen brachten de Chinezen integraal over en werkten ze hier wat bij. Zoals de stoffen rond de frames. Die zijn waterdicht en kunnen veel verdragen, maar hier en daar was er toch reparatie nodig na de reis vanuit China. De allergroot­ste objecten arriveerde­n in stukken en worden hier aan elkaar gelast.

De aarde brandt

“Als China Light Company willen we de traditie van het China Light Festival ook in Europa bekendmake­n”, horen we bij de organisati­e. “Het lichtfeest is volgens de legende ontstaan toen een god het menselijk ras wilde straffen door de aarde in brand te steken. Een oude, wijze man kwam met een ingenieuze oplossing op de proppen. ‘Laat ons allemaal fakkels, lantaarns en vuurwerk aansteken, zodat we die god kunnen laten geloven dat de wereld al brandt’, luidde zijn oplossing en zo maken Chinezen thuis elk jaar lampions. Met hun gezin gaan ze naar het lichtfesti­val en bidden ze om een goede oogst.”

En hier in België is het intussen een mooie gewoonte om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen tijdens China Light Zoo.

 ??  ?? De draak, een van de pronkstukk­en van China Light Zoo.
De draak, een van de pronkstukk­en van China Light Zoo.
 ?? FOTO'S ROBIN FASSEUR ?? De eerste installati­es zijn geplaatst. Het lichtfeest begint op 30 november.
FOTO'S ROBIN FASSEUR De eerste installati­es zijn geplaatst. Het lichtfeest begint op 30 november.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium