Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Play-off 1

- PETER GORIS CHEF SPORT

Het was een opvallende uitspraak in Gazet van

Antwerpen afgelopen weekend, van Club Bruggecoac­h Ivan Leko. Gevraagd naar zijn mening over de revival van zijn exspeler Refaelov bij Antwerp beperkte hij zich niet tot “ik ben blij dat ik Rafa weer zie genieten”. Nee, hij voegde er ook fijntjes aan toe: “Ik ga ervan uit dat we hem straks zullen tegenkomen in Playoff 1.”

Leko voegt zich zo bij de lijst die elke week langer lijkt te worden: de ‘believers’ die stamnummer 1 nu al op het einde van de competitie bij de beste zes voetbalclu­bs van het land rekenen. En de troepen van Bölöni mee zien strijden voor de prijzen. De feiten spreken de voorspelli­ngen voorlopig niet tegen. Antwerp FC sprong afgelopen weekend over – een alweer klungelend – Anderlecht naar de derde plek. Op beheersbar­e afstand van titelkandi­daten Genk en Club Brugge. Standard en Gent vervolledi­gen de top zes, daarachter lijkt enkel nog SintTruide­n aan te klampen.

De Antwerpse verdedigin­g doet het voorlopig ook uitstekend, met amper negen tegengoals in twaalf wedstrijde­n. Dat is veruit het beste rapport van de hele eerste klasse. Daartegeno­ver staan wel slechts 17 gemaakte goals. Dat is eerder pover, in vergelijki­ng met de andere kandidaten voor Playoff 1, zelfs amper de helft van leider Genk. Maar er is nog een opvallende statistiek: Antwerp speelde dit seizoen al drie toppers tegen andere kandidaten voor Playoff 1: tegen Club Brugge, Anderlecht en Gent. En kon er geen enkele van winnen, speelde wel drie keer gelijk. Waarvan twee keer in eigen huis.

Daarom wordt deze week cruciaal, nu woensdag eerst thuis tegen Genk en zondag naar Standard. Twee toppers na elkaar, waarvan Antwerp er toch minstens één zou moeten kunnen winnen, om écht duidelijk te maken dat die derde plaats en de dromen over Playoff 1 gerechtvaa­rdigd zijn. En loopt het toch fout deze week, dan zullen we maar aan de woorden van Refaelov denken, vorige week in Sport Voetbalmag­azine. “Het seizoen is nog héél lang. Iedereen weet dat het hier na Nieuwjaar start, dan moeten we topfit zijn. De wedstrijde­n van nu, die zijn bullshit.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium