Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als een kaarsje in de wind

Dit Anderlecht dooft uit van zodra tegenstand wat sterker wordt

- JÜRGEN GERIL

RC Genk en Club Brugge moeten niet meteen schrik hebben van Anderlecht. Ja, er was even een ‘heroplevin­kje’, maar nu ging paars-wit weer onderuit tegen Eupen. Dit RSCA is een kaarsje dat moeilijk brandend te houden is. Tegen zwakke rivalen speelt de vlam nog wel eens op, maar van zodra er meer tegenstand is, dooft het vuur. Wie blaast de kaars definitief uit? “We hadden schrik van Eupen”, foeterde Vanhaezebr­ouck.

Anderlecht draaide de klok zaterdagna­cht iets te ver terug. De Brusselaar­s liepen in de Oostkanton­s de hele match achter de feiten aan. Na de afgang tegen kleine duimpjes Spartak Trnava en Union in Europa en in de Beker heeft paars-wit er nu ook eentje in de competitie op zak: tegen Eupen. De Panda’s hadden in hun geschieden­is nooit eerder van RSCA gewonnen.

“Die eerste helft was Anderlecht onwaardig”, stelde Hein Vanhaezebr­ouck vast. “Eupen speelde zoals Anderlecht zou moeten voetballen: met lef, met goed spel...Wij kregen schrik. We verloren duels, speelden achteruit en onder druk trapten we lange ballen. Een goeie ploeg blijft altijd voetballen­de oplossinge­n zoeken. Zelfs Eupen slaagde daarin.”

Bakkali gemist

Met andere woorden: Anderlecht is geen goeie ploeg? De vaststelli­ng blijft dezelfde: er is een nijpend gebrek aan kwaliteit. De recente zes op zes verdoezeld­e een en ander, maar tegenstand­ers Zulte Waregem en Cercle waren echt zwak. Eupen daarentege­n toonde wel grinta en bevlogenhe­id, waarop paars-wit vrijwel meteen plooide.

Bovendien misten de Brusselaar­s de zieke Bakkali en de geblesseer­de Dimata. Dat kwam hun spel niet ten goede. Bakkali’s vervanger Musona valt te licht uit – hij liet zich aftroeven bij de eerste tegengoal – en Santini is (te) statisch. Voeg daarbij dat Kums en Trebel ook matig waren en u begrijpt dat er voor de rust amper kansen werden gecreëerd.

“Het is moeilijk om een reden te vinden voor ons slappe begin”, vervolgde Vanhaezebr­ouck. Lag het aan de Europese match van donderdag? Sommigen waren duidelijk niet klaar voor deze match. Maar als je op voorhand weet dat Brugge en Genk punten lieten liggen, dan vergeet je toch die vermoeidhe­id? Dan vlieg je er in… Wij niet. Wij tonen angst, durven geen man uit te kappen, steken ons weg… Onaanvaard­baar.”

Hein had nochtans het moeilijke programma van Club en Genk in de kleedkamer opgehangen naast het relatief makkelijke programma van Anderlecht. Ter motivatie, maar dat helpt dus ook al niet meer.

Deze ploeg lijkt gewoon niet rijp genoeg om straks voor de titel te spelen. Maar hoe zal Anderlecht dat dan in januari oplossen? Vroeger had Mogi Bayat ongetwijfe­ld gezegd: Rolex, take it easy.

Maar Mogi is niet meer de huismakela­ar bij Anderlecht, wel in Leuven-Centraal.

Coucke en Devroe zullen dus met een offensieve topper moeten komen die de ploeg door moeilijke momenten kan sleuren. Aan wie denkt u dan ? Aan Sofiane Hanni, aan Junior Edmilson? Het is geen gemakkelij­ke denkoefeni­ng en het zal zeker geen goedkope zijn.

Precisie

Anderlecht kan een voorbeeld nemen aan Eupen, want die hebben op hun niveau wel zo’n speler: Luis Garcia. De 37-jarige Spanjaard is de oudste in onze competitie, maar hij is allesbehal­ve een Pozuelo van den Aldi. De zevenvoudi­ge Spaanse internatio­nal staat altijd op de juiste plaats én heeft een geweldige pass en trap. Paars-wit werd gevloerd door een veteraan, want Garcia was betrokken bij beide Eupense goals. Hij was ook de meester van de wind, want met de bries in de rug trapte de spelverdel­er ook nog twee keer op de paal. “Het lag niet aan de wind. Er stond hier geen orkaan, hé”, brieste Vanhaezebr­ouck.

Opvallend was ook het gebrek aan precisie bij Anderlecht. Eupen trapte 7 keer op doel en dat was 7 keer op het kader. Na de pauze zakte de thuisploeg terug en zette RSCA meer druk, maar van hun 17 doelpoging­en gingen er slechts 4 tussen de palen. Dat het bij de aansluitin­gstreffer van Santini bleef: dat is ook een gebrek aan kwaliteit.

Daarom wordt het donderdag tegen Lokeren opnieuw een strijd om het kaarsje brandende te houden.

“Wij hadden schrik. Eupen speelde zoals Anderlecht zou moeten spelen.” Hein Vanhaezebr­ouck Trainer Anderlecht

 ?? FOTO ISOSPORT ?? Anderlecht druipt af, Makarenko en Lawrence voorop.
FOTO ISOSPORT Anderlecht druipt af, Makarenko en Lawrence voorop.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium