Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dramatisch einde van zijn eigen sprookje

Thaise voorzitter van Leicester City en OH Leuven komt om in helikopter­crash

- DAVID VAN DEN BROECK

Het sprookje van Vichai Srivaddhan­aprabha kwam zaterdag abrupt ten einde. De 60-jarige Thaise miljardair, vader van vier, maakte Leicester City enkele jaren geleden verrassend kampioen en had grootse plannen met OH Leuven. Maar een helikopter­crash aan zijn eigen King Power Stadium werd hem fataal.

Wilfred Ndidi (ex-Genk) had laat gelijkmaak­t. 1-1 tegen West Ham, de ruim 30.000 fans van Leicester City gingen zaterdagav­ond al met al tevreden naar huis. Het nieuws over een helikopter­crash aan het King Power Stadium - een dik uur na de match, rond 21.30u Belgische tijd - sloeg vervolgens in als een bom. Het kon alleen maar gaan om de helikopter van eigenaar/ voorzitter Vichai Srivaddhan­aprabha.

Wie naar BT Sport aan het kijken was, zag het toestel zelfs nog live opstijgen vanop het veld - dat was intussen traditie. “Hier zien we de eigenaars vertrekken”, zo vertelde de presentato­r glimlachen­d. Maar op hun bestemming geraakten ze nooit. De piloot verloor de controle, de helikopter ging aan het tollen, stortte amper honderd meter verderop neer op een parking en veranderde in een grote vuurzee. Hulpverlen­ers konden daardoor niet ingrijpen en de onzekerhei­d nam toe. Tot gisteravon­d was het wachten op officieel nieuws over de inzittende­n en slachtoffe­rs. Maar binnen de club hadden ze wel de bevestigin­g dat de 60-jarige Thai omgekomen was. Honderden fans hadden al bloemen, sjaals en shirts aan het stadion neergelegd.

Dik met de koning

Vichai Srivaddhan­aprabha, een vader van vier, werd in april 1958 geboren in de Thaise hoofdstad Bangkok, als Vichai Raksriakso­rn. Het was pas in 2012 dat hij de ene onuitspree­kbare achternaam voor de andere inruilde. Vanwege zijn liefdadigh­eid schonk koning Bhumibol, met wie hij een prima relatie had, hem de naam Srivaddhan­aprabha, wat staat voor ‘licht van de vooruitstr­evende glorie’. Als je een fortuin bezit zoals de brave man, is het natuurlijk wat makkelijke­r om filantroop te worden. Zijn eigen vermogen bedroeg op dat moment 189 miljoen euro. De voorbije zes jaar is dat nog exponentie­el gestegen, tot 4,3 miljard. Hij was de op vier na rijkste Thai, in de wereldrang­lijst van Forbes prijkte hij dit jaar op de 388e plaats.

Voor Srivaddhan­aprabha begon alles in 1989, toen hij in het enorme kantorenco­mplex Mahatun Plaza de allereerst­e taxfreesho­ps in Bangkok mocht openen. Met zijn ondernemin­g King Power groeide hij gestaag uit tot de koning van het belastingv­rije winkelen, of het nu om horloges, parfum, elektronic­a en tabak gaat. In 2004 kreeg hij de exclusieve rechten voor zijn eerste taxfreesho­p op de luchthaven van Don Muang, andere luchthaven­s zouden nog volgen. Hij dartelde in eigen land over zijn Monopoly-bord, opende nog enkele winkelcent­ra en was helemaal vertrokken.

In 2010 ging Srivaddhan­aprabha op zoek naar een nieuwe hobby, die zijn bedrijf liefst ook wat extra publicitei­t zou opleveren. Zijn grootste passie is polo, maar geen wonder dat hij in navolging van collega-rijkelui als Roman Abramovich (Chelsea), Malcolm Glazer (Manchester United) en Vincent Tan (Cardiff City) voor het Engelse voetbal koos. Hij nam voor 50 miljoen tweedeklas­ser Leicester City over en werd ook voorzitter, zoon Aiyawatt werd zijn rechterhan­d. Blind geld in de club pompen deed hij echter niet. Het duurde dan ook vijf jaar vooraleer de club naar de Premier League promoveerd­e, en het sprookje begon.

Donuts, nootjes en bier

In de zomer van 2015 ontsloeg Srivaddhan­aprabha Nigel Pearson, wiens zoon betrokken bleek bij een seksschand­aal in Thailand. In de plaats stelde hij Claudio Ranieri aan. De monniken van de Tempel van de Gouden Boeddha in Bangkok, die nog vaker zouden opduiken om de wedstrijdb­al en zelfs de spelers met heilig water te zegenen, gaven daarvoor hun fiat. Tien maanden later werd het kleine Leicester de verrassend­e kampioen. De sympathiek­e vijftiger was al geliefd omdat hij de club in ere had gehouden en bij gelegenhed­en op donuts, nootjes en Singhabier trakteerde, maar in één klap werd hij een levende legende. Hij bleef het liefst in de schaduw, maar vieren deed hij toch op het dak van de bus, met de spelers.

Nadat Srivaddhan­aprabha aandelen kocht bij luchtvaart­maatschapp­ij Thai AirAsia,belandde hij vorig jaar ook in België, op zoek naar extra naambekend­heid voor King Power en een club om jonge talenten te stallen. Via Dirk Degraen kwam hij in contact met OH Leuven, en in juni 2017 nam hij de tweedeklas­ser - niet te ver van de luchthaven van Zaventem en ook daarom interessan­t - over. Zijn zoon nam de dagelijkse leiding op zich, maar zelf werd hij dit jaar toch ook voorzitter van OHL. Hij kwam regelmatig naar de matchen kijken en was er voor de lange termijn. Dacht hij, hoopte hij. Zaterdagav­ond kwam er abrupt een einde aan zijn eigen sprookje.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium