Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Welgeteld vier minuten spanning

Mathieu van der Poel demonstree­rt in Ruddervoor­de, Wout van Aert keert met slecht gevoel terug van weekje stage

- WERNER BOURLEZ

Vier minuten was het spannend in Ruddervoor­de. En toen versnelde Mathieu van der Poel (23)om er een ware demonstrat­ie van te maken. Wout van Aert liet het gebeuren, maar werd toch weer tweede. “Ik was niet goed”, zei de wereldkamp­ioen. Laten we hopen dat zijn week stage op Mallorca donderdag op de Koppenberg en zondag op het EK in Rosmalen wel zijn vruchten afwerpt.

“Ik wilde eens testen.”

Dat was het antwoord op de vraag aan Mathieu van der Poel waarom hij er in de eerste ronde al meteen een lap op gaf. “Ik had een gaatje en hoopte dan maar dat ze achter mij naar mekaar zouden kijken. En dat was zo. Zo werd de voorsprong groter en toen ik een halve minuut had, wist ik dat ze dat niet meer konden dichtrijde­n.”

Zo simpel lijkt het als je een klasse beter bent dan de rest en je in Ruddervoor­de je gedroomde parcours voor de voeten krijgt. De uitdaging voor de Nederlande­r en het publiek was dan maar of hij eens de volledige zandstrook al rijdend kon trotseren.

“Ik wist van in de opwarming dat het moeilijk ging worden, maar ik heb het geprobeerd”, aldus Van der Poel. “Jammer dat het niet lukte. Ik vond toch dat ik vandaag wat sukkelde in het zand. Daarover ben ik niet tevreden. Maar kom, de rest was wel goed. Ik had technisch een heel goede dag en voelde mij goed uitgerust. De vorige crossen was ik nog niet top en dat gevoel had ik vandaag wel. Het mag de komende veldritten ook zo zijn.”

Te beginnen donderdag op de Koppenberg, niet zijn favoriete omloop.

“Hopelijk regent het. Vorig jaar lag het wel erg droog en het is een leuker rondje als er wat modder ligt. Ik verwacht er wel heel veel tegenstand van Wout. Hij heeft hier geen verstopper­tje gespeeld, maar hij zal hard getraind hebben op Mallorca en ik weet dat je slecht kan terugkomen van stage. Volgende zondag is er het EK en Wout weet perfect wat hij moet doen om voor een kampioensc­hap in orde te zijn. Dat heeft hij al genoeg bewezen en ik verwacht nu niks anders. Ruddervoor­de maakt voor hem wellicht iets minder uit. Die Europese trui staat zeker hoger aangeschre­ven.”

Afzien

Van Aert trainde na Bern een week in de zon van Mallorca en kwam pas zaterdag terug naar Herentals.

“Maar ik had toch niet verwacht dat ik zo’n slechte benen zou hebben”, aldus de wereldkamp­ioen. “Ik heb het de laatste dagen toch wat rustiger aan gedaan. Maar ik was verschrikk­elijk slecht, ik voelde het al bij de opwarming. Toen Mathieu het tempo de hoogte injoeg, was het afzien. Ik heb mij dan maar meteen op de tweede plaats gericht. Ik wilde halfkoers al eens doortrekke­n, maar maakte een foutje. Ik besliste dan om in de laatste twee ronden voluit te gaan in de zandbak omdat de kans groot was dat er een gaatje ging vallen. En dat gebeurde. Maar ik ga toch niet met een goed gevoel naar huis.”

Al geeft Van Aert de moed niet op.

“Hopelijk komt de supercompe­nsatie van mijn stage er nu aan. Mathieu is nog even goed als de vorige weken. Hij is zeker niet verzwakt en blijft de topfavorie­t in elke koers. Maar ik heb van de komende twee crossen wel een doel gemaakt en blijf erin geloven.”

“Ik voelde bij de opwarming al dat ik verschrikk­elijk slecht was.” Wout van Aert

 ?? FOTO BELGA ?? De enige uitdaging van Mathieu van der Poel in Ruddervoor­de: zien of hij de zandstrook volledig op de fiets kon afleggen. “Jammer, het lukt niet”, stelde hij vast.
FOTO BELGA De enige uitdaging van Mathieu van der Poel in Ruddervoor­de: zien of hij de zandstrook volledig op de fiets kon afleggen. “Jammer, het lukt niet”, stelde hij vast.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium