Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik denk dat de trein nu wel is vertrokken“

City Pirates betaalt bibbergeld, maar eerste thuiszege is wel een feit

- STIJN DRUANT

De Antwerpse derby tussen City Pirates en Berchem Sport werd er geen om duimen en vingers bij af te likken. Merksem zag wel een faire én spannende partij. Thomas Van Zantvoort en co. sloegen toe net na de koffie, al werd het nog bibberen. “3-0 voor en toch nog spanning, zoiets mag eigenlijk niet gebeuren”, zegt doelpunten­maker Van Zantvoort.

Veel volk en nog meer verbroeder­ing in Merksem, waar de beide supporters­clans vooraf samentroep­ten in het supporters­café van de aanhang van City Pirates. Op het veld werd het een al even faire bedoening, al was het voor rust geen vetpot. 0-0, en dus bleef iedereen te lang op zijn honger zitten. “Weinig kansen, en vooral controlevo­etbal op het middenveld”, beseft Van Zantvoort. “De bal kwam niet echt tot bij de spitsen. Het spel was in evenwicht, maar nadien hebben wij het verschil gemaakt.”

En hoe! Meteen na de kampwissel sloegen de manschappe­n van coach Yves Van Heurck genadeloos toe. In tien minuten tijd scalpeerde­n El Jattari, Van Zantvoort en Dreesen de bezoekers, die er nog maar weinig van bakten. 3-0 en een ogenschijn­lijk nu helemaal uitgeblust Berchem, dat weliswaar verzwakt naar Merksem was afgezakt. Vooral de goal van Van Zantvoort mocht worden gezien. Draaien en schieten, recht in de kruising. “Het was lang geleden dat ik nog eens kon scoren”, zegt de kwieke spits. “Misschien ben ik nu wel vertrokken, ja. Ik mag het alvast hopen. Dat we scoorden én voor een bepaalde vrijheid in ons spel konden zorgen, deed deugd”, zegt Van Zantvoort. “Voorheen scoorden we wel, maar zakten we nadien weer in uit angst. Tegen Berchem zijn we wel voluit op zoek blijven gaan naar die tweede en derde goal.”

Toch was City Pirates nadien nog niet thuis, want in het slot zorgde Berchem voor nog enkele onverwacht­e stuiptrekk­ingen: “Het werd nog spannend, ja. En dat mag eigenlijk niet gebeuren, zeker niet als je 3-0 voor staat”, beseft Van Zantvoort. “Zeker voetballen­d kwam Berchem er niet meer aan te pas na de rust. We hebben goed druk gezet, maar in het slot zochten we allemaal wat naar onze adem en speelden we te vaak lange en hoge ballen.”

Het zal Merksem een zorg wezen. Zes op zes én acht punten. Nog geen rijkdom, maar de trein lijkt zo eindelijk wel vertrokken, toch? “Ik denk het wel, zeker omdat het gevoel op training nu helemaal anders is. We maken geen ruzie meer zoals enkele weken geleden, de sfeer is ook veel opener. Maar daar heeft onze eerste zege, vorig weekend in Cappellen, ongetwijfe­ld veel mee te maken. Het tij was aan het keren, er wordt weer meer gelachen én het niveau gaat steeds meer omhoog. Het was nog niet ons seizoen, maar we kenden wel vaker een moeilijke, zoekende start.”

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? Thomas Van Zantvoort gaat voorbij Vande Velde van Berchem.
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY Thomas Van Zantvoort gaat voorbij Vande Velde van Berchem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium