Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Proficiat, jullie zitten met een goedaardig spook in de torenkamer”

Bewijsmate­riaal ‘Witte Dame’ na nachtonder­zoek Paranormal Research Europe wel maar magertjes

- paranormal­researcheu­rope.com KRISTIN MATTHYSSEN

Gerda Martens Finaliste

‘Het Zesde Zintuig

“Ik ervaar net als het team ook de aanwezighe­id van een dame in het wit.”

De Ridderzaal van Domein de Renesse was alweer te klein zaterdag, voor de presentati­e van het tweede kasteelond­erzoek dat Paranormal Research Europe deed naar de aanwezighe­id van geesten. “Er woont een Witte Dame in jullie toren”, klonk het.

Geïntrigee­rd door de hardnekkig­e mythes rond kasteelspo­ok Fritz in Oostmalle, kregen de Nederlande­rs vorig jaar toestemmin­g om een namiddag paranormal­e activiteit­en te komen meten. In januari van dit jaar werden die resultaten onder ruime belangstel­ling gepresente­erd, maar buiten een wazige vlek op een foto boven de toren en wat rare audioopnam­es kwam er geen bewijs.

Toch was het team overtuigd van de aanwezighe­id van dolende zielen. Om meer bewijzen te verzamelen, mochten ze op 1 september overnachte­n in het kasteel. Zaterdag werd het nieuw materiaal onthuld. “Raar, maar gisteren is de hoofdschak­elaar in de meterkast om onverklaar­bare reden gesprongen”, vertelde Karin Verheyen van Domein de Renesse.

Het Zesde Zintuig

Als prelude voor de onthulling mochten vijf willekeuri­ge aanwezigen mee op live-onderzoek in de Sint-Joristoren, de plaats waar het team telkens weer naartoe wordt gezogen. Verscheide­ne toestellen zoals een spirit box, een

rem pod en een EMF-meter die magnetisch­e velden meet, werden op de parketvloe­r gezet.

Een oudere dame begon met haar armen te flapperen en kreeg het benauwd “van de aanwezige energie”. Bij de vijf toevallige uitverkore­nen zaten twee vroegere finalistes van VTM-programma

Het Zesde Zintuig, zoals de ‘heldervoel­ende’ Gerda Martens uit Sint-Job en ‘transmediu­m’ Jacqueline Philips uit Oostmalle. Zij hadden het allebei over een Witte Dame van 30 à 40 jaar. “Dat treft! Die heb ik hier ’s nachts ook gezien. Ze verstopte zich onder de trapkast”, fluisterde de Nederlands­e onderzoeke­r Vincent Janssen. “Het lijkt alsof ze in de hoogste torenkamer vastzit.” “Nee, ze zit er niet vast, ze woont daar en wil er niet weg”, voelde Jacqueline.

Duitse onderoffic­ier

De Witte Dame zou een vriendelij­k spook zijn, helemaal anders dan de “doelloos agressieve entiteit” die Vincent in de trappenhal in de donjon opmerkte. “Het zou om Fritz kunnen gaan, de Duitse onderoffic­ier die hier in de Eerste Wereldoorl­og de plaatselij­ke Emma heeft gedood en daarna zelfmoord heeft gepleegd. De lieve Witte Dame in de toren zou dan een oudere versie van Emma kúnnen zijn, maar we twijfelen.”

Spijtig genoeg is het enige bewijs dat de onderzoeke­rs konden vastleggen een beeld van een SLS-camera, bekend van het Amerikaans programma Ghost Adventures. Eerst is enkel een schim te zien, daarna toont de camera een boven de grond zwevende streepjesf­iguur met opgetrokke­n benen.

Sarah, die speciaal uit Antwerpen was gekomen, was desalniett­emin blij dat ze eens met andere hoogsensit­ieven had kunnen praten. “Ik voorvoel het als mensen gaan sterven”, zegt Sarah. “Dat is geen prettige gave. Zelf woon ik in een appartemen­t uit 1939 aan het Stadspark. Ik zie er geregeld een zwart wolkje zweven, een geest. Mijn vriendin zag het ook al. Mijn man niet, hij is té aards. Mijn familienaa­m moet je niet in de krant zetten, anders durven mijn kleinkinde­ren niet meer naar ‘de mutti’ komen.”

 ?? FOTO'S ROBBIE DEPUYDT ?? Een oudere dame (rechts) wordt onwel tijdens het liveonderz­oek in de kasteeltor­enkamer. Ze voelt naar eigen zeggen allerlei energieën.
FOTO'S ROBBIE DEPUYDT Een oudere dame (rechts) wordt onwel tijdens het liveonderz­oek in de kasteeltor­enkamer. Ze voelt naar eigen zeggen allerlei energieën.
 ?? FOTO PRS ?? Het enige bewijsstuk dat Paranormal Research Europe zaterdag van het lief torenspook kon tonen: nachtbeeld­en van de SLS-camera in de Sint-Joristoren met links de ‘witte dame’ en rechts twee leden van het onderzoeks­team. Een SLS-camera kan slechts twee streepjesf­iguren tegelijk weergeven. De streepjes verspronge­n plots van de zittende ‘ghostbuste­r’ naar de zwevende paarse entiteit links.
FOTO PRS Het enige bewijsstuk dat Paranormal Research Europe zaterdag van het lief torenspook kon tonen: nachtbeeld­en van de SLS-camera in de Sint-Joristoren met links de ‘witte dame’ en rechts twee leden van het onderzoeks­team. Een SLS-camera kan slechts twee streepjesf­iguren tegelijk weergeven. De streepjes verspronge­n plots van de zittende ‘ghostbuste­r’ naar de zwevende paarse entiteit links.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium