Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Organisato­ren mogen ons nu bellen”

Volle zaal en staande ovatie voor rockopera ‘A Great War’

- PATRICK VAN DYCK

Jan Degeest

A Great War

“Inspiratie komt en gaat. Zodra er iets opborrelt, pak ik mijn gitaar.”

Jan Degeest heeft afgelopen weekend zijn rockopera A Great

War gepresente­erd voor tweehonder­d enthousias­te muzieklief­hebbers in een uitverkoch­te Vooruit in Boechout. “Dit doet enorm veel deugd”, bekent de 61-jarige Boechouten­aar, die al heel zijn leven liedjes schrijft.

Heeft Jan ‘The Happy Uncle’ Degeest na een leven vol muziek, onder de muzikale radar, met zijn rockopera A Great War eindelijk een prijsbeest te pakken? Aan de reacties in de Vooruit te horen, lijkt het erop. Paul Op de Beeck (59) uit Mortsel geniet nog zichtbaar na van wat Jan met zijn vijfkoppig­e band net heeft gepresteer­d. “Ik ken Jan al ruim vijftien jaar. Hij is een kind van de jaren zestig: The Kinks, The Beatles, The Who en de ganse beatgenera­tion, dat is mijn muzikale speeltuin. Ik mocht vandaag mijn jeugd herbeleven. Daarvoor ben ik Jan heel dankbaar.”

A Great War vertelt het verhaal van de Eerste Wereldoorl­og: de moord op Franz Ferdinand, zeppelins, soldaten die van over heel de wereld naar het strijdveld trekken, angst en koude in de loopgraven, Verdun, Ieper, dood en vernieling in de strijd om enkele meters modder in een uitzichtlo­ze hel.

Een jaar repeteren

In vijftien nummers, ondersteun­d door beeld en soundscape­s, loodst Jan het publiek doorheen de waanzin van de Eerste Wereldoorl­og. “Maar er mag af en toe ook gelachen worden”, knipoogt hij, waarna hij benadrukt dat A Great

War geen musical is. “Dit is pure rock-’n-roll. In dit project heb ik mijn hart en ziel gelegd.”

Een jaar geleden, toen de cd net uit was, wist Jan een gevoelige snaar te raken bij enkele bevriende muzikanten. “We vonden deze muziek zo goed dat we Jan voorstelde­n om het album live te brengen”, vertelt gitarist Steven Somers (44) uit Boechout. Samen met nog vier andere muzikanten uit Boechout, Mortsel en Lint zijn we aan de slag gegaan met de liedjes van ‘Nonkel Jan’. Na een jaar repeteren voelden we dat we klaar waren. Dat de mensen vandaag zo enthousias­t reageren, doet enorm deugd.”

Of Steven een verklaring heeft waarom iemand met zo’n talent als Jan nooit echt is doorgebrok­en? “Je kan het ook anders bekijken. Jan maakt al een heel leven

muziek en treedt geregeld op. Dat is toch ook mooi.” David Bowie

Ook Thierry Lagrange (60) en Joris Godon (59) uit Vremde hebben genoten. “De stem van Jan doet ons soms denken aan David Bowie. Geef hem een goeie productie en de steun van een platenfirm­a, en er komen enkele hits uit dit album.”

Voorlopig blijft het bij deze eenmalige opvoering van A Great

War. “Maar uiteraard hopen we dat organisato­ren ons bellen en dat we kunnen toeren in enkele culturele centra”, bekent Jan.

“Al zal dat niet makkelijk worden. Het circuit van liveoptred­ens is de laatste jaren als een kaartenhui­s ingestort.”

Of er al een nieuw project in de pen zit? “Voorlopig niet. Maar inspiratie komt en gaat. Zodra er iets opborrelt, pak ik mijn gitaar en ga aan de slag. We zullen wel zien. De volgende dagen ga ik nog nagenieten van deze avond.”

Boekingen en info: 0486.80.06.19

 ?? FOTO'S PATRICK VAN DYCK ?? Jan Degeest (derde van rechts) en zijn muzikale soldaten.
FOTO'S PATRICK VAN DYCK Jan Degeest (derde van rechts) en zijn muzikale soldaten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium