Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brazilië krijgt zijn eigen versie van Donald Trump

Voormalige legerkapit­ein behaalt hoogste ambt

- (jvr, wd)

De rechts-populistis­che kandidaat Jair Bolsonaro wordt de nieuwe president van Brazilië. Dat bleek zondagavon­d even voor middernach­t uit de exitpolls en werd ook bevestigd door het verkiezing­stribunaal, op basis van officiële resultaten.

88 procent van de stemmen geteld, haalde Bolsonaro 55,70 procent. Zijn tegenkandi­daat Fernando Haddad van de Arbeidersp­artij was goed voor 44,30 procent. Een onoverbrug­bare achterstan­d.

Het draaide om de meest beslissend­e verkiezing in tijden. Degene die de meeste tweedracht zaai- de, ook. De Braziliane­n hadden zondag de keuze. Fernando Haddad, de kandidaat van de Arbeidersp­artij die al een dik decennium aan de touwtjes trekt in het grootste land van Zuid-Amerika. Of de ultrarecht­se Jair Bolsonaro. De Braziliaan­se Trump, de man die campagne voerde met tweets in hoofdlette­rs en die al enkele maanden de wind in de zeilen heeft.

Fernando Haddad verving in de verkiezing­srace Luiz Inácio Lula da Silva, partijgeno­ot en ex-president die vastzit voor corruptie. Jair Bolsonaro is het afgelopen jaar groot geworden, net met de belofte die wijdverspr­eide corrupMet tie uit te roeien. Hij zal de slabakkend­e economie erbovenop helpen en het bendegewel­d indijken.

Maar ziet de ene helft van de Braziliane­n Bolsonaro – die twee maanden geleden op campagne werd neergestok­en – als de nieuwe wind die ze verdienen, dan is hij volgens de andere helft een gevaarlijk­e gek. De man steekt zijn liefde voor de dictatuur van 19641985 niet onder stoelen of banken. Hij wil het volk bewapenen. Hij noemde een politica ooit “te lelijk om te verkrachte­n”, zei dat een dode zoon beter is dan een homofiele zoon en vindt de nakomeling­en van Afrikaanse slaven “dik en lui”.

De keuze zondag was er dus vooral één voor of tegen Jair Bolsonaro. Het werd er een voor.

De voormalige legerkapit­ein zal zijn functie in januari opnemen .

 ?? FOTO AFP ?? Jair Bolsonaro. Redder van het vaderland of gevaarlijk­e gek?
FOTO AFP Jair Bolsonaro. Redder van het vaderland of gevaarlijk­e gek?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium