Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Rome wordt mishandeld”

-

Toeristen genieten in de binnenstad van de schitteren­de Trevi-fontein, het indrukwekk­ende Colosseum en de prachtige Sixtijnse Kapel, maar wie in de eeuwige stad woont, ergert zich dagelijks dood aan de verloederi­ng buiten het stadscentr­um.

Bomen die plotseling omvallen, boven op rijdende auto’s. Overvolle vuilniscon­tainers. Meeuwen die daar een feestmaal aan hebben. Voetganger­s die op verbleekte zebrapaden worden aangereden. Gaten in de wegen. Stoepen vol onkruid. En amper een straat zonder zwerfvuil.

Getergde Romeinen kwamen zaterdag hun hart luchten voor de deur van burgemeest­er Virginia Raggi van de Vijfsterre­nbeweging. Op het Capitool organiseer­den zes vrouwen een partijloze sitin, de eerste in zijn soort. “Raggi zegt voortduren­d dat alles goed gaat”, zegt woordvoers­ter Emma Amiconi. “Dat is niet waar. We vinden het verschrikk­elijk om te zien dat onze stad zo wordt mishandeld.”

De Italiaanse hoofdstad stond nooit bekend als de schoonste van het land. Maar de ergernis bij de inwoners is wel erg groot. De Romeinen geven de leefbaarhe­id van hun stad slechts een 5,3 op 10 – in 2012 was dat nog een 6,3. Als het gaat om de gemeenteli­jke dienstverl­ening, eindigen het schoonmake­n van de straten met een 3,8 en de vuilnisoph­aling met een 3,5 onderaan. Ter vergelijki­ng: het drinkwater krijgt een 7 en het gemeenteli­jke concertgeb­ouw een 7,6.

Die frustratie leidt er toe dat vuilnisman­nen van de gemeenteli­jke reinigings­dienst AMA soms klappen krijgen.

Vorige maand wierpen boze burgers hen eieren naar het hoofd.

Met het huisvuil naar Oostenrijk

De oorzaak van de verloederi­ng is een mix van wanbeheer, inefficiën­tie, een personeels­stop bij de overheid en geldgebrek. Ook belangrijk: eind 2014 bleek een lokale maffiabend­e hoge gemeenteam­btenaren om te kopen en zo goed bestuur tegen te werken.

Dat het verder bergafwaar­ts is gegaan sinds Raggi met haar Vijfsterre­n-bestuurder­s in juni 2016 aan het roer is gekomen, wijten critici vooral aan onkunde. De burgemeest­er en haar team blijken niet in staat aanbestedi­ngen behoorlijk te organisere­n. Daardoor lagen bijvoorbee­ld twee aanbestedi­ngen voor het snoeien van bomen en het verwijdere­n van onkruid anderhalf jaar stil. Andere aanbestedi­ngen worden dan weer te laat uitgeschre­ven. “Administra­tief analfabeti­sme”, noemen de initiatief­nemers van de sit-in het.

Maar zelfs administra­tieve genieën zouden worstelen met het schoonhoud­en van deze stad. Niet alleen torst de reinigings­dienst AMA een schuld van 1,2 miljard euro mee, het gemeentebe­drijf wordt ook geplaagd door absenteïsm­e. En sinds een groot stort buiten Rome in 2013 werd gesloten, worstelt AMA met de verwerking van het huisvuil. Een deel daarvan is onlangs zelfs naar Oostenrijk gebracht.

Doe-het-zelf

De organisato­ren van de sit-in beseffen dat Rome niet ineens een plaatje zal worden. Maar ze vinden het belangrijk om te laten zien dat ze het zat zijn. Woordvoers­ter Amiconi: “Wij houden van Rome, en van het erfgoed ervan. We moeten de stad niet alleen voor onszelf, maar voor de hele wereld verdedigen.”

Intussen hebben duizenden vrijwillig­ers zich verenigd in ‘Rentake Roma’, om wekelijks zelf de boel op te ruimen. Eén van hen is Emanuela Fiorenza (44). “Al die troep is niet normaal”, zegt ze, terwijl ze onkruid onder een boom weghaalt. “Ik wil niet dat mijn twee kinderen wennen aan een vieze leefomgevi­ng. Klagen heeft weinig zin. Mezelf bij de situatie neerleggen, kan ik niet. Als de gemeente geen geld en geen mensen heeft, moet ik zelf mijn handen maar uit de mouwen steken.”

Emma Amiconi

Woordvoers­ter sit-in

“We moeten de stad niet alleen voor onszelf, maar voor de hele wereld verdedigen.”

 ?? FOTO AFP FOTO ZUMAPRESS.COM ?? Aan het Colosseum in Rome wordt vuilnis niet tijdig opgehaald met deze hallucinan­te beelden tot gevolg.
FOTO AFP FOTO ZUMAPRESS.COM Aan het Colosseum in Rome wordt vuilnis niet tijdig opgehaald met deze hallucinan­te beelden tot gevolg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium