Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer spoedopnam­es bij pieken fijn stof en ozon

Studie geeft nieuwe inzichten in luchtvervu­iling

-

Bij acute toename van de ozon- en fijnstofco­ncentratie­s stijgt ook het aantal spoedopnam­es met ademhaling­sproblemen. De impact van luchtvervu­iling op de gezondheid van kinderen wordt al jaren onderschat.

Dat verhoogde concentrat­ies fijn stof of ozon meer acute ademhaling­sproblemen veroorzake­n, was al bekend. In de VS bestond robuust bewijsmate­riaal voor 65plussers, wat leidde tot nationale luchtkwali­teitsnorme­n. Ook de Europese regels, die bepalen hoeveel dagen per jaar bepaalde piekconcen­traties overschred­en mogen worden, zijn gebaseerd op onderzoek dat de kortetermi­jneffecten van dit soort polluenten in kaart bracht.

Een nieuwe studie, die begin deze maand verscheen in het American Journal of Respirator­y and Critical Care Medicine, voegt daar nog een serieuze schep inzichten aan toe. Onderzoeke­rs van verschille­nde Amerikaans­e instelling­en analyseerd­en 38,4 miljoen spoedopnam­es in zeventien Amerikaans­e staten, die 45 procent van de Amerikaans­e bevolking omvatten. Ze gingen tot veertien jaar terug in de tijd en onderzocht­en specifiek de verschille­n tussen kinderen, volwassene­n en ouderen.

Bij ozon was de relatie duidelijk voor alle leeftijden, hoewel bij sterke ozonepisod­es volwassene­n vaker met ademhaling­sproblemen op spoeddiens­ten binnenkwam­en dan kinderen. Voor fijn stof werd een verband gezien bij kinderen tot 19 jaar en volwassen onder de 65. Hier was de impact groter op kinderen dan op volwassene­n. Volgens de onderzoeke­rs toont dit grootschal­ige onderzoek dat eerdere studies, die vooral focusten op ouderen en volwassene­n, de acu- te impact van luchtvervu­iling op de gezondheid van kinderen hebben onderschat.

Opmerkelij­k is dat in deze studie ozon expliciet in beeld komt. Na fijn stof en stikstofdi­oxide (NO2 ) is ozon de polluent met de grootste kwalijke gevolgen voor onze gezondheid. Ozonpieken komen vaker voor tijdens periodes met warm weer en hoge luchtdruk.

Ook in ons land werden tijdens de voorbije hete zomer uitzonderl­ijk hoge ozonconcen­traties gemeten. “Tijdens consultati­es merkten we bij routinecon­troles dat patiënten in die periodes een verminderd­e longfuncti­e optekenen”, stelt astmaspeci­alist Guy Brusselle van het UZ Gent. De universite­it gaat nu nader onderzoeke­n of er een duidelijk verband vast te stellen is. Dit soort onderzoek kan beleidsmak­ers helpen om drastische­re maatregele­n te nemen om ozonpieken in te dammen.

 ?? FOTO NYT ?? “Luchtvervu­iling is een onzichtbar­e doder”, zegt Hans Bruyninckx van het Europees Milieuagen­tschap.
FOTO NYT “Luchtvervu­iling is een onzichtbar­e doder”, zegt Hans Bruyninckx van het Europees Milieuagen­tschap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium