Gazet van Antwerpen Stad en Rand

82ste editie neemt rustige start in vernieuwde Antwerp Expo

6.500 bezoekers op openingsda­g van jaarlijkse hoogmis van de literatuur

-

Met 6.500 bezoekers nam de 82ste Boekenbeur­s zondag een rustige start. Organisato­r Boek.be heeft er alle vertrouwen in. “Op de eerste volle beursdag is het altijd rustig”, klinkt het. “De volgende dagen verwachten we meer volk.” Tot 11 november passeren in Antwerp Expo zo’n negenhonde­rd binnen- en buitenland­se auteurs.

Voor Boek.be wordt deze editie een eerste demonstrat­ie van zijn vernieuwin­gsoperatie, die pas in 2020 afgerond zal zijn. Trouwe bezoekers zullen daar in deze fase weinig van merken. De eerste wijziginge­n zitten vooral in de partnershi­ps die de organisato­r sloot met de KU Leuven, de Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten, de VRT en het RITCS. Nieuw is ook het pact met de Foire du Livre, het Brusselse boekenfees­t. Bedoeling is dat beide evenemente­n elkaars publiek uitnodigen.

Op de beursvloer blijft de visuele vernieuwin­g voorlopig beperkt tot de opgesmukte inkomhal en de Boek-O-Drôme, die onderdak zal bieden aan een zeventigta­l literaire activiteit­en. De constructi­e bewijst dat de beurs wil terugkeren naar haar roots: literatuur, kunst, kennis en debat.

Eerste prijzen uitgedeeld

Tijdens het openingswe­ekend viel een aantal auteurs en vormgevers al meteen in de prijzen. Za- terdagavon­d wonnen The Island of the Color Blind (Sanne De Wilde) en Bernd Lohaus Blumen (Thomas Desmet en Emma Vanhille) de award voor respectiev­elijk beste beeldboek en boekontwer­p. Zondag stak misdaadsch­rijver Jos Pierreux met zijn Niets

erger dan spijt de Hercule Poirotprij­s op zak. De winnaars van de Boekenleeu­w en -Pauw en de Fintro Prijs Spannende Boeken worden pas later bekendgema­akt.

De grote afwezige is Pieter Aspe. Hij protesteer­t op die manier te-

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Jong en oud vindt zijn gading op de Boekenbeur­s.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Jong en oud vindt zijn gading op de Boekenbeur­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium