Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben een onbenullig regisseur, maar ik kan wel goed mensen lezen”

Na film nu ook boek van Robbe De Herts geesteskin­d ‘Hollywood aan de Schelde’

- PATRICK VAN DE PERRE

Na de film is nu ook het boek Hollywood aan de Schelde uit. Naast een interview met filmregiss­eur Robbe De Hert, de geestelijk­e vader van het project, wordt in het boek ook de geschieden­is van de Vlaamse film verteld. En die kleurt grotendeel­s Antwerps.

“Schat, ik vind mezelf compleet onbenullig als regisseur. Maar ik vind wel dat ik heel goed ben in het lezen van mensen”, zegt Robbe De Hert in een interview dat in ‘zijn’ boek staat en dat werd afgenomen door collega-regisseurs Erik Van Looy en Jan Verheyen. Twee mannen die naar eigen zeggen schatplich­tig zijn aan Robbe De Hert.

“Het leek me een goed idee om Robbe door Erik en Jan te laten interviewe­n. Het is een gesprek geworden zoals alleen Robbe dat kan afleveren. Soms hilarisch, maar ook heel erg boeiend. Het gesprek verraadt alleszins veel over hoe Robbe in mekaar zit”, zegt auteur Freddy Michiels.

De Antwerpena­ar die het initiatief nam om het boek te maken, selecteerd­e een aantal journalist­en en kenners om mee het verhaal van de Vlaamse film te schrijven. “De opdracht was telkens opnieuw om te proberen die filmgeschi­edenis te schrijven op de manier dat Robbe De Hert dat zelf zou doen. Dat betekent dat er in de verhalen steeds veel anekdotes en ‘petite histoire’ zijn terug te vinden.”

Baron Heylen

Ook het legendaris­che Rex-concern van baron Georges Heylen mocht natuurlijk niet in het boek ontbreken. “Voor Georges Heylen had Robbe De Hert een grenzeloos respect. En dat gevoelen was wederzijds. Heylen had duidelijk een zwak voor de Antwerpse regisseur. Het is alleszins een figuur aan wie de film in ons land veel te danken heeft gehad”, vertelt Freddy Michiels.

Waar Georges Heylen opduikt, zijn de anekdotes nooit ver weg. “Over die man kan je eindeloos blijven vertellen. De beelden van de ellenlange rijen met mensen die proberen een ticket voor een film in cinema Rex te bemachtige­n, zijn legendaris­ch. In de hoogdagen van Heylens concern ging er nog veel volk naar de bioscoop. Maar toch waren die rijen wachtende mensen dikwijls in scène gezet. Georges Heylen liet de deuren van de bioscoop pas opendoen, wanneer hij zeker wist dat de fotograaf van de krant een foto had genomen van al die wachtende mensen.”

Signeerses­sies

Hollywood aan de Schelde is een naslagwerk én een leesboek voor iedereen die van film houdt. Wie het boek wil laten signeren door Robbe De Hert, kan dat woensdag 1 november op de Boekenbeur­s laten doen, van 13.30u tot 14.30u. Daarvoor, om 12u, wordt de regisseur geïntervie­wd in de Boek-o-drôme in Hal 4 van de beurs. Zaterdag 3 november, van 15 tot 16u, is Robbe De Hert opnieuw van de partij om te signeren.

Hollywood aan de Schelde,

Pandora. 206p, 24,95 euro

 ?? FOTO IMAGEGLOBE ?? Robbe De Hert krijgt in 1981 de Arkprijs voor het Vrije Woord.
FOTO IMAGEGLOBE Robbe De Hert krijgt in 1981 de Arkprijs voor het Vrije Woord.
 ?? FOTO BERT HULSELMANS ?? Robbe De Hert poseert op zijn 65ste verjaardag.
FOTO BERT HULSELMANS Robbe De Hert poseert op zijn 65ste verjaardag.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium