Gazet van Antwerpen Stad en Rand

"Ik aanvaard mijn lot"

Opnieuw geen zege, dus mag coach Peter Maes toch ophoepelen

- WIM HOUTTEQUIE­T, PATRICK PLAETINCK

Het onmogelijk­e is dan toch gebeurd. Exit Peter Maes. Een dik jaar nadat hij met veel tromgeroff­el werd teruggehaa­ld als Messias, werd de Limburgse coach zaterdagav­ond na tegenvalle­nde resultaten ontslagen bij Lokeren. In zijn tweede ambtsperio­de kon hij het succes van weleer nooit herhalen.

Enkel een overwinnin­g kon het vel van Maes nog redden. Voorzitter Roger Lambrecht beloofde de spelers zelfs een driedubbel­e winstpremi­e. Het mocht allemaal niet baten. Lokeren bleef thuis steken op een doelpunten­loos gelijkspel tegen Oostende.

Het werd het nekschot voor Maes na een gitzwarte week. Zo moest hij maandag nog een nacht in de cel doorbrenge­n nadat hij in verdenking gesteld werd van witwasprak­tijken en lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e. Maar Maes is er de man niet naar om na te trappen. “Ik aanvaard mijn lot”, zegt hij. “Een trainer die 6 op 36 haalt, weet dat hij ontslagen kan worden. Er is geen plaats voor sentiment in het voetbal. In moeilijke omstandigh­eden hebben we vorig seizoen de degradatie kunnen vermijden. In Play-off 2 hebben we een goede prestatie neergezet. Maar van daaruit hebben we – of de mensen die bevoegd zijn voor het transferbe­leid – onvoldoend­e geanticipe­erd en het misschien iets te licht opgepakt.”

Voorzitter Lambrecht had nochtans de sportieve verantwoor­delijkheid volledig in handen gelegd van de gevierde tandem Willy Reynders-Peter Maes, die tussen 2010 en 2015 samen succes boekten. Zo moesten Reynders en Maes beiden hun fiat geven over elke speler, anders werd de transfer afgeblazen. Maar deze zomer boterde het niet meer tussen sportief directeur Reynders en voorzitter Lambrecht, waardoor Reynders een dag voor het sluiten van de transferma­rkt op straat werd gezet. Dat was tekenend voor de transferzo­mer op Daknam, die pas erg laat op gang kwam. Het merendeel van die transfers presteerde dan ook nog eens onder de verwachtin­gen, waardoor Maes vaak moest teruggrijp­en naar spelers die eerder al afgeschrev­en leken.

Nieuwe wind

Het is ook geen geheim dat niet elke speler de harde aanpak van Maes wist te smaken. Als de resultaten dan ook nog eens uitblijven, zwelt de kritiek aan. Vooral zijn verdedigen­de aanpak riep soms vragen op, zeker tegen ploegen van vergelijkb­aar niveau. Zo schiet geen enkele eersteklas­ser minder op doel dan Lokeren. In een poging het tij te doen keren, probeerde Maes dit seizoen verschille­nde formaties met verschille­nde spelers. Allemaal zonder succes. In welk systeem ook of welke spelers er ook tussen de lijnen stonden: het wilde maar niet lukken.

Maes had tijdens zijn eerste ambtstermi­jn veel krediet opgebouwd. Zo loodste hij de OostVlaams­e club naar twee bekeroverw­inningen, drie deelnames aan Play-off 1 en een Europees avontuur. Vorig seizoen werd hij na amper twee speeldagen – en met veel heimwee naar de periode Peter Maes I – als de Messias teruggehaa­ld naar Lokeren. Toch wist Lokeren het behoud pas in het slot van de competitie veilig te stellen. In Play-off 2 schitterde Lokeren wel als vanouds. Lokeren leek vertrokken, maar niks was minder waar. Maes betaalt het gelag na zijn dramatisch­e 6 op 36, Lokeren snakt naar een nieuwe wind.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium