Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dury blijft bij Essevee ondanks 6 op 36

ZULTE WAREGEM - MOESKROEN

-

Bij elke andere club zou hij ‘vliegen’, besefte coach Francky Dury zaterdag nadat zijn ploeg in het degradatie­duel tegen Moeskroen werd uitgeflote­n na een 2-0 te hebben weggegeven. Maar Essevee is geen club als een andere. En dus zal Dury al zeker deze week niet ‘vliegen’. “Wij veranderen niet.”

“We moeten er samen uitgeraken”, stelde Dury. “Al besef ik ook wel: een coach met 0 op 15 kan al

vliegen. Ik heb 1 op 27.” Maar hij zal nog wel blijven. Daarvoor moet je Essevee kennen. De grote baas, hoofdaande­elhouder Tony Beeuwsaert is weliswaar de Lambrecht van Lokeren – ook steenrijke ondernemer, geldschiet­er en volks recht voor de raap –, maar moeit zich vooral met de centen, nauwelijks met het sportieve. Hij is Dury zo erkentelij­k voor wat hij – al twintig jaar lang – voor Essevee heeft gedaan, dat hij al plechtig verklaarde: “Zolang ik hier baas ben, blijft Dury coach.” Dat kan tellen.

Tweede hoofdrolsp­eler is CEO Eddy Cordier. Hij is al meer dan 20 jaar een strijdmakk­er – toen was Cordier nog de assistent van Dury. Cordier werd in 2014 algemeen manager, daarna CEO en tenslotte ook bestuurder van de club. Als sportief verantwoor­delijke heeft hij Dury voorbijges­token en dat steekt wel bij de coach: zijn teruggesch­roefde macht in het transferbe­leid zorgt voor spanningen. Maar Cordier blijft oprecht overtuigd van het vakmanscha­p van Dury. En met hem de andere oude strijdmakk­er van Dury, die ook lid is van de technische commissie: ex-voorzitter Willy Naessens. En voorzitter Carl Ballière. En bestuurder Mieke De Clercq. Enzovoort. Allemaal blijven ze trouw aan Francky.

Net zoals de supporters. Die keerden zich zaterdag tegen de spelers en niet tegen hun Francky. En daarom wordt die vandaag of morgen niet De Volgende. (fbu, jcs)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium