Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Courtois en Conte nu al herenigd? DAVID VAN DEN BROECK

Rode Duivel slikt vijf goals in Barcelona en neemt afscheid van Lopetegui

-

Amper vijf maanden nadat hun wegen scheidden, worden Thibaut Courtois en Antonio Conte wellicht herenigd. Volgens alle Spaanse kranten wordt de 49-jarige Italiaan de nieuwe trainer van Real Madrid. De 5-1-nederlaag in de Clasico deed Lopetegui de das om. Of wat dacht u? No Messi, no Ronaldo, no party? Bullshit! We kregen gisteren een heerlijke Clasico te zien. Al denken Thibaut Courtois, die zich vijf keer moest omdraaien, en Julen Lopetegui, die ontslagen zal worden, daar anders over.

Wat was het balen voor Courtois. Voor de derde keer in zijn carrière kreeg de 26-jarige Rode Duivel er vijf in zijn mandje. Het overkwam hem al een keer eerder in Camp Nou. In september 2011 verloor hij er met Atlético met 5-0. Toen scoorde Messi drie keer, maar aangezien die nu geblesseer­d was, leefde Courtois op hoop. Helaas: Suarez nam de rol over. In de zeventien matchen waarin Messi ontbrak en hijzelf speelde, scoorde Suarez achttien keer. Gisteren maakte de Uruguayaan een hattrick. Een penalty, een heerlijke kopbal en een stiftertje: Courtois was kansloos. Ook tegen de goals van Coutinho (een schuiver) en Vidal (een kopbal van dichtbij). Real was alleen in het eerste kwartier na rust bij de les. Marcelo milderde tot 2-1 en Modric strandde op centimeter­s van de 2-2.

Adiós, señor Lopetegui. Na een 1 op 12 lag het hoofd van de 52-jarige Bask sowieso al op het hakblok. Deze nederlaag was voor voorzitter Florentino Perez, die in de tribune stoïcijns bleef, de vernederin­g te veel. Op zijn persconfer­entie sputterde Lopetegu nog even tegen: “Het is nog maar oktober. Wacht tot in april of mei. Er zit muziek in deze groep, en ik wil die nog blijven leiden.” Maar hij wist zelf ook wel dat het over was. Zijn C4 mag hij vandaag komen ophalen. En wie weet loopt hij dan Antonio Conte tegen het lijf.

Vakantie in Egypte

Marca, AS, Ondacero Radio... Alle welingelic­hte Spaanse media waren er gisteravon­d al zeker van: Conte wordt de opvolger van Lopetegui. Vorige week werd de 49-jarige Italiaan in eigen land al getipt, maar zijn broer, tevens zijn makelaar, ontkende dat er al contact was geweest. Een leugentje om bestwil allicht. Conte, die met vakantie was in Egypte, wordt volgens de berichten vandaag al in Madrid verwacht. In Bernabeu staat nog een topoverleg gepland, maar de bedoeling is om Conte ’s middags al voor te stellen. Loopt het proces vertraging op, dan kan Santiago Solari, die de B-ploeg leidt, woensdag in de beker depanneren. Solari werd eerder zelf genoemd als kandidaat, net als Guti, Roberto Martinez en José Mourinho.

Voor Conte, een van de weinige vrije toptrainer­s, zou het zijn vierde topjob zijn. De oud-middenveld­er en -internatio­nal leidde Juventus van 2012 tot 2014 naar drie titels, bereikte met Italië de kwartfinal­e van het EK 2016 en werd kampioen met Chelsea in 2017. Het seizoen erop verliep dan weer desastreus: de Blues werden maar vijfde en liepen de Champions League mis. Hij kreeg het aan de stok met spelers als Costa en Luiz en werkte op den duur heel de club op de zenuwen met zijn defensieve spel en geklaag over het gebrek aan goeie transfers.

Vals lek in kleedkamer?

Vraag dat maar aan Courtois. Nu, tussen hemzelf en Conte is er nooit een conflict geweest. De Belg was zelfs maar wat blij dat de Italiaan twee jaar geleden keeperstra­iner Christophe Lollichon naar de exit verwees. Met Lollichon kwam hij, sinds de knieblessu­re die hij in september 2015 had opgelopen, minder goed overeen. Courtois was onder Conte ook altijd onbetwist titularis. Vorig seizoen keepte Willy Caballero steevast in de FA Cup, maar in de finale greep Conte toch terug naar zijn nummer één.

Alleen was er vorige week natuurlijk dat ‘incident’. El Pais schreef immers dat Courtois bleek wegtrok toen hij hoorde dat Conte of Mourinho de nieuwe trainer zou worden. “Ik verliet Londen om nooit meer zoiets mee te hoeven maken en nu blijkt dat één van hen komt”, had hij volgens de Spaanse krant gezegd. Courtois reageerde fel. “Dit zijn leugens die me als profession­al pijn doen en ik verwacht een rechtzetti­ng. Anders beraad ik mij over juridische stappen.”

Het zou best kunnen dat er sprake was van een vals lek in de kleedkamer. En dat het verhaaltje gelanceerd werd door de entourage van Keylor Navas, Courtois’ concurrent. Met een nieuwe coach aan het roer barst de keepersstr­ijd immers opnieuw los.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium