Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alle joden moeten sterven”

- DIRK COOSEMANS

Bij de schietpart­ij zaterdag in de synagoge in het Amerikaans­e Pittsburgh zijn uiteindeli­jk elf mensen gestorven, zes anderen raakten gewond. Dader Robert Bowers blijkt een antisemiet te zijn die op sociale media had gepost dat “alle joden moeten sterven”. President Trump riep al op om hem de doodstraf te geven. In ons land wil de joodse gemeenscha­p de synagoges in Antwerpen strenger laten bewaken.

Dader Robert Bowers, volgens de noodoproep bij de politie “een grote, dikke, blanke man”, viel rond tien uur de synagoge Tree of

Life binnen in een residentië­le wijk van Pittsburgh, in de noordooste­lijke stad Pennsylvan­ia. In de synagoge vond op dat ogenblik een gebedsdien­st plaats, waardoor er veel volk aanwezig was.

Bowers schoot in het rond met een automatisc­h wapen. Elf mensen stierven in de kogelregen. Toen de dader naar buiten vluchtte, stootte hij op de politie. Daarbi kwam het tot een nieuw vuurgevech­t. Uiteindeli­jk gaf de gewonde Bowers zich over en ging hij op de knieën zitten. Tegen de politieman die hem arresteerd­e, riep hij: “De joden zijn bezig met een genocide tegen mijn volk. Ik wil joden vermoorden.” Ook op internet had de man al dergelijke haatdragen­de slogans gepost.

De dodelijke slachtoffe­rs zijn acht mannen en drie vrouwen die de gebedsdien­st bezochten. Zes mensen raakten gewond, onder wie drie politieage­nten. Het oudste dodelijke slachtoffe­r is 97. De jongste 54.

Doodstraf

De Amerikaans­e president Donald Trump veroordeel­de de feiten scherp.

“Deze antisemiti­sche aanslag is een aanval op de mensheid. We bidden voor de slachtoffe­rs”, klonk het op Twitter.

Nadien liet Trump zich ook nog eens uit op tv: “Wanneer mensen zoiets doen, verdienen ze de doodstraf. En we moeten daar geen jaren mee wachten. Nu gaan er zich weer advocaten en andere lieden mee bemoeien en duurt het weer tien jaar. Onze wetten moeten strenger.”

Volgens de Amerikaans­e minister van Justitie Jeff Sessions zou Towers, volgens de huidige wetten in de VS, inderdaad de doodstraf kunnen krijgen. Hij wordt onder meer beschuldig­d van een haatmisdri­jf.

 ?? FOTO AFP FOTO AP ?? Rabbijn Eli Wilansky steekt een kaarsje aan bij de synagoge in Pittsburgh waar antisemiet Robert Bowers (boven) elf mensen doodde.
FOTO AFP FOTO AP Rabbijn Eli Wilansky steekt een kaarsje aan bij de synagoge in Pittsburgh waar antisemiet Robert Bowers (boven) elf mensen doodde.
 ?? FOTO AP ?? De hulpdienst­en hebben de handen vol na de moorddadig­e schietpart­ij.
FOTO AP De hulpdienst­en hebben de handen vol na de moorddadig­e schietpart­ij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium