Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hogere waakzaamhe­id vereist”

-

Naar aanleiding van de aanslag in Pittsburgh heeft de interne veiligheid­sdienst van de joodse gemeenscha­p in Antwerpen beslist om de veertig synagogen nog beter te beveiligen. Dat zegt Michael Freilich van Joods Actueel.

De aanslag op de synagoge in Pittsburgh, waarbij elf doden en zes gewonden vielen, heeft de Antwerpse joodse gemeenscha­p diep geraakt. “Zeker omdat die tijdens een geboortedi­enst op de sjabbat plaatsvond”, zegt Michael Freilich. De interne veiligheid­sdienst van de Joodse gemeenscha­p heeft beslist dat er per synagoge een of twee vrijwillig­ers zullen worden aangesteld voor de veiligheid. “Zij moeten erover waken dat alle ramen en deuren goed dicht zijn, dat verdachte pakjes of zakken meteen worden gemeld, etc.”

Het feit dat de interne veiligheid­sdienst deze maatregel neemt, betekent niet dat de Joodse gemeenscha­p vindt dat politie en Defensie tekortschi­eten in hun bewakingso­pdracht. “Wij zijn zeer dankbaar dat er nog altijd een budget wordt vrijgemaak­t voor verhoogde waakzaamhe­id in onze wijk. Onze gemeenscha­p voelt zich een stuk veiliger door de aanwezighe­id van de militairen, maar we moeten zelf ook waakzaam blijven.” Freilich vindt wel dat er strenger moet worden opgetreden tegen haatboodsc­happen op het internet. “Ook bij ons trekken mensen op sociale media vaak hard van leer tegen de joodse gemeenscha­p. Daar wordt te laks op gereageerd. Terwijl het aanwijzing­en voor een aanslag kunnen zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium