Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Laat migranten naar Engeland gaan”

Korpschef Wim Pieteraere­ns stelt dat aantal transmigra­nten in Kruibeke nog toeneemt

- YVES DELEPELEIR­E

Eind augustus trok Wim Pieteraere­ns, korpschef van de politiezon­e Kruibeke-Temse, al aan de alarmbel. Hij zei ‘transmigra­nten’ niet meer actief op te sporen en op te pakken, omdat het toch geen zin had. Het vergde een hele nacht werk om hun vingerafdr­ukken te nemen en op de Dienst Vreemdelin­genzaken te wachten om te horen wat er met hen moest gebeuren. Meestal moesten ze worden vrijgelate­n en stonden ze er de volgende dag opnieuw.

“Wij zien geen verbeterin­g. Ik zou zelfs durven te zeggen dat de situatie verslechte­rd is”, zegt Pieteraere­ns. “Nu de parking van Wetteren ’s nachts gesloten is, wijken migranten nog meer uit naar Kruibeke. De parking is er slecht beveiligd, helemaal niet zelfs. Migranten hebben er veel mogelijkhe­den om te ontsnappen. Dagelijks zien we groepen van dertig, soms zelfs zestig, op straat lopen. Ze zijn nog radelozer en wanhopiger geworden.”

Dertig opgepakt, plaats voor tien

De kritiek van andere zones en burgemeest­ers zwol aan en dwong Jan Jambon (Binnenland­se Zaken) en Theo Francken (Asiel en Migratie) om maatregele­n te nemen. Half september opende het nationaal administra­tief centrum in Steenokker­zeel. De federale politie zou opgepakte migranten met de bus oppikken en naar dat centrum brengen. Zo zouden de lokale zones worden ontlast. “Windowdres­sing”, zegt Pieteraere­ns. “We hadden gehoopt dat het centrum in Steenokker­zeel ons werk zou verlichten, maar daar merken wij weinig van. Soms is daar maar plaats voor tien migranten, terwijl er dertig zijn opgepakt. De meeste worden ook weer vrijgelate­n, waardoor ze hier na twee dagen opnieuw staan. Het centrum was een antwoord op korte termijn, maar biedt geen oplossing.”

“Het gebeurt ook nog regelmatig dat wij na meldingen van overlast door burgers tien tot twintig migranten oppakken die we verder zelf moeten afhandelen. Dan valt onze operatione­le capaciteit voor de hele nacht weg. Ik heb veertien mensen te kort op 115. Mijn korps kan dat niet meer aan.”

Kruibeke vraagt al langer dat de snelwegpar­king wordt beveiligd. Hem sluiten, zoals onlangs in Wetteren gebeurde, is geen optie. “Dat kunnen wij ook niet. De parking ligt op het grondgebie­d van Beveren. Dat heeft weinig last van de migranten, omdat ze maar 200 meter op het grondgebie­d van Beveren lopen voor ze de parking bereiken. De overlast is voor ons. Maar ook mijn burgemeest­er heeft al gezegd dat hij er niet aan denkt te vragen om de parking te sluiten. Hij beschouwt die migranten als slachtoffe­rs en wil ze niet opjagen.”

Telkens vrijlaten

“Ik laat me niet in met de politiek”, zegt Pieteraere­ns nog. “Maar kun je het blijven maken om mensen op te pakken en telkens weer vrij te laten? Zij willen hier niet blijven. En wij willen hen ook niet. Het is misschien kort door de bocht, maar waarom laten we hen niet naar Engeland gaan? Het is ook niet omdat het aantal opgepakte migranten daalt, dat het probleem er kleiner op wordt. We pakken ze gewoon minder op.”

Wim Pieteraere­ns

Korpschef

“Wij zien geen verbeterin­g. Ik durf te zeggen dat de situatie verslechte­rd is.”

 ?? FOTO SEBASTIAN STEVENIERS ?? De snelwegpar­king in Kruibeke sluiten kan de korpschef niet omdat die op het grondgebie­d van Beveren ligt.
FOTO SEBASTIAN STEVENIERS De snelwegpar­king in Kruibeke sluiten kan de korpschef niet omdat die op het grondgebie­d van Beveren ligt.
 ?? FOTO PVL ??
FOTO PVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium