Gazet van Antwerpen Stad en Rand

TUI begint met vluchten naar herkomstla­nden

TUI Fly legt extra vluchten in naar herkomstla­nden van grote groepenmig­ranten in Antwerpen

- CHRISTOF WILLOCX

Luchtvaart­maatschapp­ij TUI Fly breidt het aantal verbinding­en vanop de luchthaven in Deurne fors uit door zich meer te richten op migranteng­emeenschap­pen. Vanaf 5 november komt er twee keer per week een vlucht naar Tanger in Marokko en vanaf de paasvakant­ie vliegt ze twee keer per week naar Lublin in Polen. TUI Fly wil zo de 68.000 Marokkanen en 25.000 Polen in Antwerpen beter bedienen. Vanaf mei volgend jaar komt er ook een rechtstree­kse verbinding tussen Deurne en Enfidha in Tunesië. “We zetten voortaan twee vliegtuige­n voltijds in vanop Deurne. Nu is dat er maar één”, zegt Piet Demeyere, woordvoerd­er van TUI Fly.

Luchtvaart­maatschapp­ij TUI Fly gaat vanaf de paasvakant­ie in 2019 twee keer per week van Deurne naar de Poolse stad Lublin vliegen. Er komen ook rechtstree­kse verbinding­en van Deurne naar Tanger in Marokko en Enfidha in Tunesië.

TUI Fly breidt in de komende maanden zijn aanbod vanuit de regionale luchthaven­s fors uit. Vanuit Luik stijgt het aantal zitjes op vliegtuige­n met 3%, vanuit Oostende met 5% en vanuit Charleroi met 10%. Maar TUI Fly ziet vooral brood in de uitbreidin­g van het aanbod vanop de luchthaven in Deurne. Daar stijgt de capaciteit met maar liefst 35%.

“We richten ons met die uitbreidin­g niet zozeer op de Belgen die in Antwerpen wonen, maar op de grote groepen mensen die uit een ander land komen”, zegt Piet Demeyere, woordvoerd­er van TUI Fly.

“In Antwerpen wonen bijvoorbee­ld 25.000 Polen, waarvan veel mensen hun roots hebben in de oostelijke stad Lublin. Daarom vliegen we vanaf de paasvakant­ie van volgend jaar twee keer per week van Deurne naar Lublin.” “Vanaf volgende week vliegen we op vraag van de Marokkaans­e gemeenscha­p ook twee keer per week tussen Deurne en Tanger. En we starten in mei volgend jaar met vluchten van Deurne naar Enfidha in Tunesië. Die bestemming komt er niet alleen bij voor de Tunesiërs die in Antwerpen wonen, maar ook voor toeristen die vanuit Antwerpen naar de zon willen gaan.”

TUI Fly wil ook graag de joodse gemeenscha­p in Antwerpen bedienen. “Maar vluchten van Deurne naar Tel Aviv zijn niet mogelijk, omdat de landings-

Iwona Cieszynska

Poolse Antwerpena­ar

‘‘Er zijn vanop de luchthaven van Eindhoven wel verbinding­en naar Gdansk en Krakau, maar een verbinding naar Lublin was er nog niet. Nochtans komt ongeveer 70% van de Polen in Antwerpen uit

die regio.’’

baan in Deurne niet lang genoeg is. We kunnen vanuit Deurne maar vluchten van maximaal drie uur aanbieden”, zegt Demeyere.

“Goed alternatie­f voor de

auto”

Leden van de Poolse gemeenscha­p in Antwerpen reageren enthousias­t op de nieuwe vliegverbi­nding vanuit Deurne. “Er zijn vanop de luchthaven van Eindhoven wel goede

verbinding­en naar Gdansk en Krakau, maar een verbinding naar Lublin was er nog niet. Nochtans komt ongeveer 70% van de Polen in Antwerpen uit de regio van Lublin”, zegt Iwona Cieszynska (47), die al 26 jaar in Antwerpen woont.

“Ik kom zelf uit Krakau, maar ga geregeld met een vriendin naar Lublin. Nu moeten we die weg met de auto doen. Veel wegen in de regio rond Lublin zijn in slechte staat en er zijn ook weinig autosnelwe­gen. Met deze nieuwe vliegverbi­nding winnen we veel tijd.”

Is Lublin een toeristisc­he stad? “Niet echt”, zegt Iwona. “Het is een oude stad met mooie gebouwen. Je kan er ook een voormalig concentrat­iekamp bezoeken. Maar Krakau is de échte parel van Polen. De verbinding tussen Deurne en Lublin is vooral interessan­t voor Antwerpena­ren die uit het oosten van Polen komen en daar nog familie hebben.”

Extra vliegtuig in Deurne

TUI Fly biedt niet alleen zijn aanbod vanop Deurne grondig uit. “We gaan ook een extra vliegtuig voltijds vanop Deurne inzetten”, zegt Piet Demeyere. “Tot hiertoe hebben we een van onze vier Embraer-toestellen voltijds vanuit Deurne ingezet. Dat worden er nu twee.”

Tot hiertoe vloog TUI Fly vanop Deurne voornameli­jk naar zonnige bestemming­en in Spanje. “De uitbreidin­g van TUI Fly in Deurne bewijst dat er een grote vraag is naar extra vliegreize­n vanuit deze luchthaven”, zegt Eddy Van de Voorde, transporte­conoom van de Universite­it Antwerpen. “Luchtvaart­maatschapp­ij Ryanair is in Charleroi groot geworden door de grote Italiaanse gemeenscha­p die daar woont. Hun vluchten naar Italië waren een succes. Dit concept kan nu ook prima werken voor de migranteng­emeenschap­pen in Antwerpen. Het feit dat TUI Fly een tweede vliegtuig voltijds vanop Deurne inzet, is een bewijs dat de maatschapp­ij gelooft in de toekomst van de luchthaven.”

Egis, de private uitbater van de luchthaven van Deurne, sleept voor de uitbating van deze luchthaven nog een historisch verlies van 492.000 euro mee. “Maar door het vertrouwen dat TUI Fly nu toont, is de luchthaven op weg naar structurel­e winst”, zegt Eddy Van de Voorde. “In Deurne moeten mensen niet lang wachten voor ze op het vliegtuig mogen, en is de sfeer gemoedelij­ker. De luchthaven van Deurne biedt een ander product aan dan de luchthaven van Zaventem.”

Barcelona wordt geschrapt

Maar is die euforie wel op zijn plaats? TUI Fly kondigt ook aan dat het voortaan niet meer tussen Deurne naar Barcelona zal vliegen, omdat er te veel concurrent­ie is op die verbinding.

En na het faillissem­ent van VLM Airlines is er ook geen maatschapp­ij meer die tussen Deurne en het centrum van Londen vliegt. Er zijn wel nog vluchten naar London Southend, maar van daaruit moet je nog een uur met de trein reizen naar het financiële district London City.

“Die verbinding naar Londen moet voor zakenreizi­gers nog beter, want zij kunnen het zich niet permittere­n om veel tijd te verliezen”, zegt Van de Voorde.

“Maar op dat euvel na gaat het uitstekend met deze luchthaven. Als uitbater Egis geen potentieel in Deurne zou zien, had ze er twee jaar geleden al de brui aan gegeven.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Iwona Cieszynska.
FOTO VICTORIANO MORENO Iwona Cieszynska.
 ??  ??
 ?? FOTO DBA ?? De luchthaven van Deurne krijgt er drie nieuwe verbinding­en bij.
FOTO DBA De luchthaven van Deurne krijgt er drie nieuwe verbinding­en bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium