Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brand maakt hoeve Dieter Troubleyn onbewoonba­ar

- KRISTIN MATTHYSSEN

Het huis van musicalart­iest en acteur Dieter Troubleyn (48) in Pulle is onbewoonba­ar na een brand. Het vuur woekerde achter een valse wand en onder de vloer, waardoor de brandweer veel moest uitbreken. Driekwart van de woning bleef wel gevrijwaar­d. Het gezin logeert voorlopig in een hotel. “Maar tegen de feestdagen hopen we weer thuis te wonen.”

Langs de buitenkant lijkt het allemaal nog mee te vallen, maar binnen is de schade aanzienlij­k, zelfs in die mate dat het huis tijdelijk onbewoonba­ar verklaard is. Dieter Troubleyn, die daags na de brand al opnieuw op de planken stond in Nederland in het Beatrix Theater in Utrecht in de Abbamusica­l Mama Mia!, kan er nog vrij relaxed over praten. “Ik denk dat het komt omdat mijn vrouw Valesca en ik even gedacht hebben dat heel ons huis zou afbranden. In dat opzicht valt het nog mee.”

Dieter Troubleyn en zijn vrouw en hun kinderen Malena (13), Annette (12) en Julius (7) waren dinsdagnam­iddag allemaal thuis toen de brand uitbrak. “We hadden eerst niet door dat het brandde, maar mijn vrouw hoorde op een gegeven moment een raar geluid. Ze heeft dan aan de muur gevoeld en die was helemaal warm. Ongeveer op datzelfde moment passeerde er een vrouw op straat. Zij zag onze schoorstee­n roken en er kwamen ook al vlammen uit het dak. Op dat moment hebben we ons allemaal direct in veiligheid gebracht. Ik heb met handschoen­en nog zelf de haard - we hebben een houthaard met cassette - geblust en leeggehaal­d, want op dat moment dachten we nog dat het om een schouwbran­d ging. In een reflex heb ik ook onze computer en trouwalbum buiten gesleept. Dat zijn van die dingen die de verzekerin­g nooit kan vergoeden mocht het verloren gaan.”

Op hotel

De brandweer van Zandhoven was snel ter plaatse. Het bleek niet om een gewone schouwbran­d te gaan. “Het vuur zat in de buizen van de warmtevent­ilatie die uit de haardcasse­tte komen. Ze lopen in een holte in de schouw en zorgen ook voor warmterecu­peratie boven. De brand zat eigenlijk tussen de eiken parketvloe­r op de bovenverdi­eping en het plafond beneden. Om het vuur te kunnen bestrijden en zo de rest van de woning te vrijwaren, heeft de brandweer de vloer en enkele valse wanden moeten uitbreken. Dat is eventjes confronter­end om te zien, want er werden echt balken met een kettingzaa­g doorgezaag­d, maar gelukkig kon een verdere uitbreidin­g zo voorkomen worden, anders was waarschijn­lijk heel ons huis afgebrand.”

Het gezin logeert voorlopig op hotel, tot het een permanente­re oplossing vindt. “Ik heb woensdag vlak voor het verlengd weekend alles op alles gezet om de experten nog te kunnen spreken en de nutsleidin­gen te laten herstellen, zodat we opnieuw elektricit­eit hebben. Het is de bedoeling om tegen de feestdagen opnieuw thuis te kunnen wonen. Het is spijtig, want na 23 jaar was ons huis, dat van begin 1900 stamt, net helemaal gerenoveer­d. Anderzijds had het veel erger kunnen aflopen. We doen onze haard altijd uit voor we gaan slapen, maar de brand situeerde zich in het ventilatie­systeem en smeulde achter valse wanden. Stel dat we het niet hadden opgemerkt en naar bed waren gegaan? De avond tevoren hadden we nog vrienden op bezoek. Wij zaten toen beneden te eten terwijl de kinderen boven speelden. We hebben dus nog geluk gehad.”

Alweer op de planken

Daags na de brand stond Troubleyn ’s avonds al op de planken in Utrecht. “Op 1 november moest

ik normaal naar Malmö voor Walking With Dinosaurs, een spektakel dat naar hier komt. Die afspraak heb ik verzet naar volgende week. Mijn gezin heeft me nu ook nodig. Ik ben met mijn zoontje ’s avonds met de zaklamp nog de kat gaan eten geven en daags na de brand zijn mijn dochters al wat kleding komen uitsortere­n. De knuffels van de kinderen hebben we ook allemaal buitengeha­ald. Alles stinkt natuurlijk verschrikk­elijk. De solidarite­it die we ervaren doet deugd. Tijdens de brand kwam de burgemeest­er ter plaatse en vrienden hebben onze frigo leeggemaak­t zodat er niks verloren ging. Ook onze kinderen kregen meteen logeerplek­jes aangeboden en iemand heeft onze hond al opgevangen. De brandweer werkte ook heel hard. Ik vond het zelfs wat vervelend dat ik hen niets te drinken heb kunnen aanbieden. Het is hier in Zandhoven goed om te wonen, wij willen hier niet weg.”

Dieter Troubleyn

zanger-acteur

‘‘Ik heb eerst mijn gezin in veiligheid gebracht, en daarna mijn trouwalbum.’’

 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX
 ?? FOTO KMA ?? De brandweer moest de schouw openkappen en de vloer opbreken om overal aan te geraken.
FOTO KMA De brandweer moest de schouw openkappen en de vloer opbreken om overal aan te geraken.
 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ?? Dieter Troubleyn. “De solidarite­it doet deugd. Tijdens de brand kwam de burgemeest­er zelfs ter plaatse.”
FOTO ISOPIX Dieter Troubleyn. “De solidarite­it doet deugd. Tijdens de brand kwam de burgemeest­er zelfs ter plaatse.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium