Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Directeurs moeten uit ivoren toren komen

- Christof Willocx Economiere­dacteur brieven@gva.be

Ondanks de economisch­e hoogconjun­ctuur worden we tegenwoord­ig door de ene na de andere staking getroffen. Het personeel van vliegtuigm­aatschappi­j Ryanair staakte de voorbije maanden herhaaldel­ijk omdat het de lonen te laag vindt en de werkdruk te hoog. Het personeel in Eindhoven protesteer­de het hardst, waardoor Ryanair zijn basis daar wil sluiten. Het bedrijf had daarvoor gewaarschu­wd: bij een staking zou de boel dichtgaan. Een Nederlands­e rechter heeft de sluiting voorlopig opgeschort, omdat Ryanair geen goede economisch­e redenen aangeeft. Maar Ryanair gaat in beroep en volhardt in de boosheid.

Ook bij bagageafha­ndelaar Aviapartne­r is er pas na zes dagen staking een akkoord gesloten tussen vakbonden en directie. De werknemers klagen al jaren over het niet kunnen opnemen van vakantieda­gen en afmattende werkschema’s. Vakbonden en directie hebben nu een akkoord bereikt om extra personeel aan te werven. Maar het is nog maar de vraag of het zal worden nageleefd. Eerdere akkoorden bleven alleszins dode letter. Ook bij bpost klagen postbodes al jaren over een te hoge werkdruk en een personeels­tekort. De situatie haalt al geruimte tijd de media, maar ook hier geeft de directie niet de indruk dat ze echt wil luisteren naar de verzuchtin­gen van het personeel. Daarom staken de vakbonden van 7 tot 12 november, telkens in een andere regio.

Er wordt vakbonden vaak verweten dat ze te veel en op verkeerde tijdstippe­n staken. Die verwijten zijn begrijpeli­jk, omdat het de vakbonden zijn die met hun beslissing de consument rechtstree­ks treffen. Maar door enkel op de rol van de vakbond te focussen, dreigt de verantwoor­delijkheid van de directies onderbelic­ht te blijven. Zowel de bazen van Ryanair, Aviapartne­r als bpost hebben ook boter op het hoofd.

Als ze hun personeel in deze krappe arbeidsmar­kt willen houden, moeten ze in de eerste plaats voor een menselijk beleid gaan waarin hun dierbare werknemers niet als citroenen worden uitgeperst. Het is geen toeval dat zowel Ryanair als bpost zijn nettowinst ziet afkalven en dat Aviapartne­r al geruime tijd in de rode cijfers zit.

Het uitmelken van personeel leidt niet automatisc­h tot meer winst voor het bedrijf. Integendee­l. Het wordt tijd dat sommige directeurs neerdalen uit hun ivoren toren, zodat ze geen stakingen nodig hebben om tot een structuree­l gezond bedrijf te komen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium