Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Reizigers van Travelbird krijgen kosten terugbetaa­ld

Reisagents­chap vraagt beschermin­g aan tegen schuldeise­rs, maargeboek­te vliegreize­n tot 9 november gaan door

-

De Nederlands­e reisorgani­satie Travelbird heeft beschermin­g aangevraag­d tegen zijn schuldeise­rs. Belgen die bij Travelbird een reis hebben geboekt, krijgen hun geld terug van de Nederlands­e Stichting Garantiefo­nds Reisgelden (SGR).

Travelbird kondigde woensdag in een mail naar zijn klanten aan dat het in slechte papieren zit. “Tot onze spijt moeten we u meedelen dat we gestopt zijn met de verkoop van online reizen”, zegt het bedrijf. “Door seizoensfl­uctuaties is er de afgelopen maanden een achterstan­d in betalingen aan onze partners ontstaan. We hebben extra financieri­ng gezocht, maar hebben die niet op tijd gevonden.” Binnen de week moet duidelijk worden of Travelbird effectief failliet gaat.

De Brasschaat­se vriendinne­n Eva Lyppens (26), Eveline Van Oevelen (25) en Lisa Vertommen (26) zijn drie van de zesduizend mensen die op dit moment met Travelbird op reis zijn.

Het trio kwam aan in de Marokkaans­e stad Marrakesh, maar in het hotel dat ze via Travelbird hadden geboekt, kregen ze te horen dat er geen betaling was uitgevoerd. De vriendinne­n hadden hun overnachti­ngen en activiteit­en nochtans aan Travelbird betaald.

“Daar stonden we dan”, zegt Eva Lyppens. “Niemand kon ons helpen. We zijn beginnen rondbellen naar alle mogelijke contactper­sonen, maar vonden nergens gehoor. We konden in het hotel overnachte­n als we betaalden, anders moesten we maar op zoek gaan naar een ander hotel. Dat hebben we dan ook gedaan.”

Vliegreize­n tot 9de gaan door

Erik Jan Reuver, directeur van de Nederlands­e SGR (Stichting Garantiefo­nds Reisgelden), benadrukt dat reizigers van Travelbird hun geld terugkrijg­en. “Mensen die nu op reis zijn met

Eva Lyppens

Gedupeerde

‘‘Niemand kon ons helpen. We zijn beginnen rondbellen, maar kregen nergens gehoor.’’

Travelbird, kunnen daarvoor contact opnemen met luchtvaart­maatschapp­ij TUI (door te mailen naar travelbird@tui.nl,

red.). Zij betalen de rekeningen van de klanten van Travelbird. Wij betalen TUI later terug”, zegt Reuver.

“Wie voor 9 november vertrekt voor een vliegreis die is geboekt door Travelbird, mag gewoon vertrekken. Wij zorgen ervoor dat de reis wordt betaald. Als het niet om een vliegreis gaat, gaat de reis niet door. Wij beta-

len de hotelkoste­n aan de klanten terug.”

Wie na 9 november vertrekt, moet ook thuisblijv­en. Alle kosten worden terugbetaa­ld. “Klanten moeten nooit zelf contact met ons opnemen. Wij contactere­n hen”, zegt Reuver.

“We betalen wel enkel de kosten terug die in het pakket zaten. Als u op eigen houtje bijvoorbee­ld concerttic­kets hebt gekocht in de stad die u via Travelbird wil bezoeken, worden die concerttic­kets niet door ons terugbetaa­ld.”

Tweede faillissem­ent in één week

Vorige week legde ook het reisbureau Mare Tours uit Rillaar (Aarschot) de boeken neer. Mare Tours is aangeslote­n bij het Belgische Garantiefo­nds Reizen. Klanten zullen hun kosten dus terugbetaa­ld krijgen. “Er is zeker geen algemene malaise in onze sector”, zegt Pierre Sivet, woordvoerd­er van ABTO, de associatie van Belgische tourope- rators. “Mare Tours is een keten van fysieke reisbureau­s. Travelbird is een agentschap dat enkel via het internet reizen aanbood. Dat zijn twee verschille­nde zakenmodel­len. Het aantal faillissem­enten in de reiswereld is ondanks deze twee gevallen nog steeds zeer beperkt”, zegt Sivet.

Tip aan consumente­n

Sivet raadt consumente­n aan om enkel reizen te boeken bij bedrijven die op hun website hebben staan dat ze verzekerd zijn tegen financieel onvermogen. “Dat moet op elke website van een reisorgani­sator staan. Als je het niet vindt, vraag er de reisagent dan naar”, zegt Sivet.

“Een andere optie is om enkel reizen te boeken bij Belgische agentschap­pen die bij ABTO zijn aangeslote­n. Die lijst staat op onze website abto.be. De agentschap­pen moeten voor hun lidmaatsch­ap aan financiële kwaliteits­eisen voldoen, waardoor een boeking bij hen veilig is.”

 ?? FOTO RR ?? Eva Lyppens, Eveline Van Oevelen en Lisa Vertommen in Marrakesh. Ze zijn niet te spreken over het Travelbird-debacle.
FOTO RR Eva Lyppens, Eveline Van Oevelen en Lisa Vertommen in Marrakesh. Ze zijn niet te spreken over het Travelbird-debacle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium