Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Korpschef mag politieman niet op pensioen sturen

Raad van State geeft hoofdinspe­cteur Antwerpse politie voor tweede keer op rij gelijk

-

Een 70-jarige hoofdinspe­cteur van de Antwerpse lokale politie heeft voor de tweede keer op rij gelijk gekregen van de Raad van State omdat hij wilde blijven werken na zijn pensioenle­eftijd, maar dat niet mocht van korpschef Serge Muyters. “De politie heeft nu de keuze: ofwel hem opnieuw in dienst nemen, of een schadeverg­oeding betalen”, zegt zijn advocaat.

Sommigen kunnen niet wachten om op hun 65ste met pensioen te gaan, voor anderen kan hun carrière niet lang genoeg duren. R.R. behoort tot die laatste categorie. Hij mocht eigenlijk twaalf jaar geleden al op pensioen, toen hij 58 was, maar werkte door tot zijn 65ste. Hij vroeg aan zijn overste, korpschef Serge Muyters, of hij er nog een jaartje mocht bijdoen. Muyters ging akkoord en gaf R.R. een jaar de tijd om zijn ervaring over te dragen op zijn opvolger.

Wanneer R.R. aan het einde van dat jaar, in 2014, vroeg om zijn pensioen met nóg eens een jaar uit te stellen, weigerde Muyters. R.R trok naar de Raad van State.

De korpsleidi­ng argumentee­rde dat R.R. weliswaar een administra­tieve job deed, maar fysiek niet (meer) fit genoeg was om bij plotse calamiteit­en te worden ingeschake­ld. De man is volgens de leiding niet de meest fitte politieman van het korps en kampt met fors overgewich­t.

Maar de Raad van State maakte brandhout van dat argument en wees er enerzijds op dat R.R. wel degelijk deelnam aan alcoholcon­troles, inspecties in de gevangenis en acties tegen inbrekers. Anderzijds maakte de Raad van State zich ook sterk dat de arbeidsgen­eesheer R.R. zonder enige beperking geschikt achtte voor de dienst. Hij slaagde ook telkens voor de medische proeven.

Muyters’ weigering werd vernietigd en de hoofdinspe­cteur mocht terug aan de slag. Toen R.R. een jaar later wéér duidelijk maakte dat hij liever zou blijven werken dan op pensioen te gaan, weigerde Muyters de aanvraag opnieuw. Weer ging de zaak naar de Raad van State.

Teveel aan hoofdinspe­cteurs

Deze keer argumentee­rde de korpsleidi­ng onder meer dat de weigering was gebaseerd op het nieuwe personeels­behoeftepl­an dat was opgesteld in het kader van de hervorming die in 2015 werd doorgevoer­d bij de Antwerpse politie. Op dat moment kampte de politie met een teveel aan hoofdinspe­cteurs, zo argumentee­rde Muyters, waardoor het niet te verantwoor­den zou zijn om hoofdinspe­cteurs die eigenlijk op pensioen zouden kunnen, in dienst te houden. Het personeels­behoeftepl­an was immers goedgekeur­d door de gemeentera­ad en daarin werd duidelijk gesteld dat het aantal hoofdinspe­c- teurs moest dalen.

Maar in een recent arrest veegt de Raad van State ook dat argument van tafel. Binnen het nieuwe personeels­behoeftepl­an was er immers plaats voor één specifieke, administra­tieve functie waarvoor R.R. perfect in aanmerking kwam. R.R. had daar twee gunstige adviezen van zijn oversten voor gekregen. Adviezen die Muyters volgens de Raad van State naast zich neer had gelegd. En dus wordt Muyters opnieuw teruggeflo­ten.

Hulpbehoev­ende kinderen

“Mijn cliënt heeft twee beweegrede­nen”, verduideli­jkt advocaat Stijn Verbist. “Eén: hij deed en doet zijn job graag. Twee: hij is een alleenstaa­nde man die wil blijven voorzien in het onderhoud van zijn drie hulpbehoev­ende kinderen. Door aan de slag te blijven bij de politie, kon hij zijn loon behouden. Door verplicht op pensioen te moeten, zag hij zijn inkomen dalen en vreesde hij dat hij niet meer voor zijn kinderen kon zorgen zoals hij dat voordien altijd had kunnen doen.”

R.R. en zijn advocaat gaan zich nu beraden over de mogelijke verdere stappen. Volgens Stijn Verbist heeft de politie nu twee mogelijkhe­den. “Of mijn cliënt mag opnieuw in dienst treden, of hij heeft recht op een schadeverg­oeding voor de schade die hij heeft geleden door de weigering van de korpschef.”

De Antwerpse lokale politie laat weten “akte te nemen” van het arrest.

Stijn Verbist

Advocaat van R.R.

‘‘Mijn cliënt is een alleenstaa­nde man die wil blijven voorzien in het onderhoud van zijn drie hulpbehoev­ende kinderen.’’

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Korpschef Serge Muyters is teruggeflo­ten door de Raad van State. Hij moest R.R. toch in dienst houden na zijn pensioenda­tum, klinkt het.
FOTO VICTORIANO MORENO Korpschef Serge Muyters is teruggeflo­ten door de Raad van State. Hij moest R.R. toch in dienst houden na zijn pensioenda­tum, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium