Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is oude politieke cultuur ten top”

Directeur Marcia De Wachter is woest dat partijgeno­ot Steven Vanackere haar opvolgt

- NICO TANGHE

Dat Steven Vanackere (CD&V) haar opvolgt als directeur bij de Nationale Bank, zint partijgeno­te Marcia De Wachter niet. “Blijkbaar is de regering niet in staat om één competente vrouw te vinden. Dat is niet meer van deze tijd.”

Ontgoochel­d en kwaad, zowel op Twitter als aan de telefoon. Zo voelde Marcia De Wachter zich gisteren, nadat ze had vernomen dat de regering Steven Vanackere (CD&V) heeft voorgedrag­en voor de directeurs­functie bij de Nationale Bank. Haar partijgeno­ot moet De Wachter opvolgen, die eind oktober haar mandaat neerlegde.

Er zetelen nu al erg weinig vrouwen in de top van de Nationale Bank. In het directieco­mité was De Wachter de enige op zeven leden, in de regentenra­ad zetelt nog een vrouw. Dat verleidde haar op Twitter tot de cynische opmerking dat er “binnenkort meer Frère-mannen in de regentenra­ad zitten dan er ooit vrouwen hebben gezeten”. Daarmee verwees ze naar de recente aanstellin­g van Cédric Frère, de kleinzoon van Albert Frère, tot regent. Nu verdwijnt dus ook de laatste vrouw in het directieco­mité.

Begrijpt u dat Steven Vanackere is voorgedrag­en als uw opvolger?

De Wachter: Nee. (zucht) Ik vind dat een groot probleem. De corporate governance (regels voor

goed bestuur, red.) schrijft voor dat minstens 30 procent van de leden van de raad van bestuur vrouwen zijn. De Nationale Bank moet dat controlere­n en gaat momenteel na in hoeverre de banken die regel naleven. Maar zelf vindt ze het niet nodig om vrouwen voor te dragen. De regering was blijkbaar niet in staat om ook maar één competente vrouwelijk­e kandidate te vinden. Begrijpt u dat? Dat is niet meer van deze tijd.

Is het dan zo moeilijk om vrouwelijk­e kandidates te vinden?

Natuurlijk niet. Bij de Nationale Bank zitten dertig vrouwen die allemaal senior-management­ervaring hebben in de financiële wereld. Maar niet één van hen is gevraagd. En dat terwijl minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) diezelfde groep competente vrouwen sponsort met overheidsg­eld (via Women in

Finance, red.). Ik vraag mij dan af: leven we nog wel in de 21ste eeuw? Dit is de oude politieke cultuur ten top.

Wie is hiervoor verantwoor­delijkheid?

Iedereen. De regering moet niet alleen zeggen “read my lips”, ze moet het ook echt doen. Waarom zijn er voor mijn functie geen twee vrouwen en twee mannen voorgedrag­en, zoals het hoort? De Europese Centrale Bank doet dat wel, maar bij de Nationale Bank kan dat blijkbaar niet.

Waarom niet, denkt u?

Bij politieke benoeminge­n houdt men graag alles binnenskam­ers. De kandidaten worden besproken en gekozen achter gesloten deuren. Alle partijen houden elkaar de hand boven het hoofd, in de

wetenschap dat het de volgende keer hun beurt is. Zo blijft het een ouderwetse mannenclub.

Wat moet er volgens u in de procedure veranderen?

De mandaten bij de Nationale Bank zouden moeten worden beperkt tot zes à acht jaar, zodat er in de topfunctie­s meer wissels plaatsvind­en. En beoordeel de vrouwelijk­e kandidates dan maar op hun kennis, zoals bij de recente benoeming van een topvrouw bij de hoogste Europese bankenauto­riteit is gebeurd. Daar moet elke kandidaat zich publiekeli­jk verdedigen voor het Europees Parlement. Waarom kan de regering dat niet als voorbeeld nemen? Binnenkort moet ze een kandidaat voorstelle­n voor de Europese Investerin­gsbank, laat dat de eerste grote test zijn.

Marcia De Wachter Afscheidne­mend directeur van de Nationale Bank

‘‘Hier zitten dertig vrouwen met topervarin­g in de financiële wereld. Maar niet één van hen is gevraagd.’’

 ?? FOTO ID ?? “Alle partijen houden elkaar de hand boven het hoofd, in de wetenschap dat het de volgende keer hun beurt is”, zegt De Wachter.
FOTO ID “Alle partijen houden elkaar de hand boven het hoofd, in de wetenschap dat het de volgende keer hun beurt is”, zegt De Wachter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium