Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vriendinne­n gingen op reis, ik zette geld opzij om eicellen in te vriezen”

Terugbetal­ing van peperdure behandelin­g komt voor Celine (23) net te laat

-

Vakantiejo­bs en weekendwer­k: voor veel studenten is het vaste prik om te kunnen uitgaan of een mooie reis te betalen. De Gentse Celine Lion (23), die drie jaar geleden een tumor op een eierstok had, deed het om eicellen te laten invriezen. Een dure ingreep, die binnenkort voor nog meer patiënten wordt terugbetaa­ld. “Die duizenden euro’s had ik als 20-jarige

niet liggen.”

Op haar 20ste kreeg Celine de diagnose: borderline eierstoktu­mor. Een tumor waarvan het niet duidelijk is of hij goed- dan wel kwaadaardi­g is. “Er is vrij snel beslist om de volledige eierstok weg te halen”, zegt Celine. Maar met dat slechte nieuws kwam ook een belangrijk­e vraag. “Of ik kinderen wou? Eerlijk gezegd: op die leeftijd had ik daar nog niet goed over nagedacht. Het was het laatste van mijn zorgen en eigenlijk wou ik er op dat moment helemaal geen.”

De dokter legde Celine uit dat op termijn ook haar andere eierstok – die wel nog perfect in orde is – beter preventief verwijderd zou worden. Een oplossing was het invriezen van eicellen. “Dan begin je natuurlijk wél na te denken over wat je wil in het leven”, vertelt Celine. “Gaandeweg, maar dat was een lang proces, begon ik te beseffen dat ik wel een gezin wou. Het gevoel dat me een keuze werd afgenomen, speelde zeker mee. Misschien wil ik nu nog geen kinderen, dacht ik, maar ik wil iets achter de

hand hebben.”

Niet naar festivals

Op den duur werd Celines kinderwens wel veel sterker. “Een vriend heb ik niet, er is dus niemand die mijn keuze

heeft beïnvloed. Maar nu wil ik absoluut kinderen. Als ik over een aantal jaar geen partner heb, zal ik waarschijn­lijk in mijn eentje proberen zwanger te worden.”

Alleen: goedkoop is het niet. Artsen rekenen gemiddeld op zo’n 3.400 euro voor het stimuleren van de eierstokke­n en het weghalen en invriezen van de eicellen. “Vooral de medicijnen en spuiten die je dagelijks moet toedienen, zijn erg duur. Die duizenden euro’s had ik niet toen ik 20 was. Ik studeerde nog. Daarom ben ik vakantiejo­bs beginnen te doen en heb ik heel veel in het weekend gewerkt. Vriendinne­n gingen op reis of naar festivals, ik zette het meeste geld opzij om die eicellen te kunnen invriezen.”

Geen kanker

Twee maanden geleden werden Celines eicellen ‘geoogst’, zoals dokters dat dan noemen. “Het waren er zestien, ze hebben tien goeie cellen kunnen invriezen. Die worden nu tien jaar bewaard.”

In de afgelopen drie jaar werd beslist dat oncofreezi­ng – het invriezen van eicellen voor kankerpati­ënten – door het Riziv terugbetaa­ld zou worden

(zie hiernaast). Maar Celine was niet bij de gelukkigen. “Blijkbaar vond men borderline tumoren geen kanker. Ik was daar wel ontgoochel­d over, het is altijd leuk als er meer terugbetaa­ld wordt, maar het heeft mijn keuze niet meer beïnvloed. Ik was volop aan het sparen en wou toen écht dat het gebeurde, of ik het nu zelf

moest betalen of niet.”

 ?? FOTO ID/ LIEVEN VAN ASSCHE ?? Celine Lion kreeg op haar 20ste de diagnose ‘borderline eierstoktu­mor’. “Op die leeftijd stel je je doorgaans de vraag nog niet of je ooit kinderen wil. Maar ik moest wel.”
FOTO ID/ LIEVEN VAN ASSCHE Celine Lion kreeg op haar 20ste de diagnose ‘borderline eierstoktu­mor’. “Op die leeftijd stel je je doorgaans de vraag nog niet of je ooit kinderen wil. Maar ik moest wel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium