Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fans op de afspraak voor protest van Pieter Aspe

“Een succes.” Zo omschrijft Pieter Aspe zijn protestact­ie tegen de gang van zaken op de Boekenbeur­s. Op de signeerses­sie die hij in zijn Antwerpse stamcafé organiseer­de, kwam een zeventigta­l fans af. Misdaadaut­eur houdt signeerses­sie in café De Kleine Tun

-

Tien euro moeten betalen om een boek te mogen kopen én de onduidelij­kheid over wat Boek.be precies doet met de centen die het aan zijn Boekenbeur­s verdient, daartegen wou Pieter Aspe protestere­n door dit jaar niet te signeren op het evenement. Als alternatie­f organiseer­de hij op een topdag als 1 november in café De Kleine Tunnel een eigen signeerses­sie. “Ik ben tevreden”, zegt Aspe. “Ik heb hier tussen de vijftig en zestig romans verkocht. Da’s een pak. Op een goede Boekenbeur­sdag verkoop ik er misschien 150.” Aspe haast zich om te onderstrep­en dat het hem niet om die verkoop te doen was. “Er zijn flink wat mensen gekomen met boeken die ze eerder al hadden gekocht. Nee, ik wou een statement maken en dat is gelukt. Ik kreeg veel lezers aan mijn tafel die het met mij eens waren. Opvallend: er passeerde haast niemand die ook naar de Boekenbeur­s was geweest. Mijn lezers zijn speciaal naar hier gekomen.”

De actie van Aspe lijkt gehoord te zijn bij Boek.be. Boekenbeur­sbaas Alexis Dragonetti heeft plannen om de beurs volgend jaar voor min 18-jarigen gratis te maken. “Daar waren we al voor Aspes klacht mee bezig”, stelt Dragonetti. “Om de eenvoudige reden dat de Boekenbeur­s de opdracht heeft de lezers van morgen aan te trekken. We bekijken overigens ook of we aan het toegangsti­cket een boekenbon kunnen koppelen.”

Aspe noemde die plannen gisteren “halfslacht­ig”, maar onderstree­pt meteen dat hij niets tegen de Boekenbeur­s op zich heeft.

“Het moet alleen anders. Ik ben er op de openingsav­ond geweest en van de aangekondi­gde vernieuwin­g heb ik niets gemerkt.”

Dragonetti van zijn kant zegt de afwezighei­d van Aspe te respectere­n én te betreuren. “Hij is een graag geziene schrijver, maar tegelijk valt of staat de Boekenbeur­s niet met de aan- of afwezighei­d van één auteur.”

Gezellig

Ook bij Standaard Uitgeverij, dat de boeken van Aspe verdeelt, hadden ze Aspe liever zien signeren, maar tegelijk stelden ze vast dat zijn boeken bijna net zo vlot verkochten als voorgaande jaren. Overal peis en vree dan maar? Niet helemaal, want Aspe zegt te zullen blijven ijveren voor veranderin­g. In afwachting daarvan was het alvast gezellig in De Kleine Tunnel. Logisch wanneer de vaakst gestelde vraag aan Aspe Waarom ben je van Duvel op Omer overgescha­keld? was. (jdr)

 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ?? Aspe achter de toog.
FOTO FRANK BAHNMULLER Aspe achter de toog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium