Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voodooritu­eel houdt meisjes in prostituti­e

Aanklager vordert tot 8 jaar cel voor mensenhand­el

- SAM REYNTJENS

Zes Nigerianen worden ervan verdacht minderjari­gen naar Antwerpen gesmokkeld te hebben. Hier werden de meisjes de prostituti­e in gedwongen. De bende werd aan de galg gepraat door een 16-jarig slachtoffe­r.

Het onderzoek naar de zeskoppige Nigeriaans­e bende startte toen de 16-jarige F.L. haar verhaal deed bij de politie in Antwerpen. Ze vertelde de speurders tot in de puntjes hoe ze van de Nigeriaans­e stad Benin City naar Antwerpen was gesmokkeld. Een unieke kans, zo stelde Godwin I. (39) haar de reis naar Europa voor. Hier zou ze naar een betere school kunnen gaan.

“Een beter leven”

“Hij bood haar zogezegd de kans op een beter leven en hij zou het betalen”, aldus aanklaagst­er Els Traets. Voor het vertrek werd een voodooritu­eel uitgevoerd. Via Libië, een overvolle boot op de Middelland­se Zee en een vluchtelin­genkamp kwam F.L. in Italië terecht. Daar werd ze door Lucky A. (35) naar het huis van Osazee E. (30) gebracht. Het was hoofdbekla­agde Osazee E. die F.L. zei wat haar echt te wachten stond. “Je gaat naar België en daar de prostituti­e in om de reis naar Europa terug te betalen.”

Nadat Godwin I., de echtgenoot van Osazee, haar naar de luchthaven had gebracht, kwam F.L. in Antwerpen terecht bij Tracy E., de zus van Osazee. Die bracht het minderjari­ge meisje onder in een huis in Merksem. Daar kwam F.L. ‘Happy’ tegen, een ander minderjari­g meisje uit de regio rond Benin City. De twee meisjes kregen uitleg van Tracy E. over hoe ze klanten moesten plezieren en waar ze moesten ‘werken’. “In ’t Keteltje (berucht café in de Oudemansst­raat in het Antwerpse Schippersk­wartier, red.) en in een café in de buurt van het De Coninckple­in.”

Geld afgeven

De opbrengst van de prostituti­e moesten F.L. en ‘Happy’ gebruiken om hun gedeelde kamer (140 euro per persoon per maand aan bewoner Favour A.) en eten (25 euro per week aan Tracy E.) te betalen. Ook de rest van het geld moesten ze aan Tracy E. afgeven. Eerst handje contantje, maar toen E. het land verliet, werd de betaling via Ria Money Transfer geregeld.

“Voor mijn cliënte gaat het om meer dan 3.000 euro”, zei de advocate van F.L. “Dat geld vraagt ze terug als schadeverg­oeding, net als geld voor de gemiste schooljare­n

(tweemaal 3.750 euro, red.). Nog steeds kan mijn cliënte moeilijk slapen, ik vraag dan ook een morele schadeverg­oeding van 2.500 euro.”

Niet alleen werd F.L. volgens haar advocate en het parket gecontrole­erd door Tracy E., er waren ook bedreiging­en. “Godwin I. dreigde ermee haar oor af te snijden toen ze ‘niet genoeg rendement’ had”, aldus de aanklaagst­er. Ook de vriend en de familie van F.L. werden door meerdere beklaagden bedreigd. “Dat bewijzen ook verscheide­ne berichten”, zei openbaar aanklaagst­er Els Traets.

Hetzelfde verhaal vertelde ‘Happy’. Zij werd door Lucky A. en Sunday U. naar Antwerpen gebracht en moest in de prostituti­e om 25.000 euro terug te betalen.

Armen en benen breken

Beide meisjes onderginge­n een voodooritu­eel dat als een kapmes boven hun hoofd bleef hangen. Betaalden ze hun schulden niet af, dan zouden hun armen en benen breken. Of erger. “Als je niet betaalt, kan je het geld voor je begrafenis gebruiken”, sms’te Sunday U. naar ‘Happy’. Om nog wat extra druk te zetten, kwam op het adres waar de meisjes in Merksem verbleven een ‘voodoopakk­et’ toe, gestuurd door Osazee E. “Met oogpotlode­n en assen.”

De verschille­nde verdachten werden opgepakt, al zaten er woensdag slechts twee in de beklaagden­bank, Sunday U. en Favour A. Drie anderen, Lucky A., Osazee E. en Godwin I., zitten in een Italiaanse cel. Zij werden daar opgepakt in Operazione Broken Chains, een dossier rond de smokkel en gedwongen prostituti­e van minderjari­ge Nigeriaans­e meisjes.

Tijdens de verhoren lieten de verdachten niet veel los. Enkelen ontkenden, anderen minimalise­erden hun rol en hoofdverda­chte Osazee zweeg in alle talen. De vrouw riskeert nu acht jaar cel en 35.000 euro boete. Dezelfde straf werd gevorderd voor haar zus Tracy, haar echtgenoot Godwin I. en voor Sunday U. De twee laatste beklaagden, Lucky A. en Favour A., riskeren beiden vier jaar opsluiting en een boete van 7.000 euro.

 ?? FOTO RR ?? Osazee E.
FOTO RR Osazee E.
 ?? FOTO RR ?? Godwin I.
FOTO RR Godwin I.
 ?? FOTO RR ?? Lucky A.
FOTO RR Lucky A.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium